Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Tysk bilindustri utreds för kartellverksamhet

EU har inlett en utredning efter uppgifter om att Audi, BMW, Mercedes, Porsche och Volkswagen har konspirerat kring bland annat manipulation av mjukvara i dieselmotorer.

Dieselskandalen tog en ny vändning under fredagen i och med nyheten att EU tillsatte en utredning angående eventuell kartellverksamhet i tysk bilindustri, rapporterar tyska nyhetstidningen Der Spiegel.

Utredningen sattes igång efter uppgifter från en tidigare anställd inom Volkswagen, och gäller anklagelser om att upp till 200 anställda från Audi, BMW, Mercedes, Porsche och Volkswagen ska ha varit inblandade i hemliga möten, varav ett ska ha ägt rum på bilsalongen i Paris 2010. Mötena ska ha ägt rum sedan 1990-talet.

Under dessa möten ska representanter förutom att ha gjort avtal angående priser och leverantörer också utbytt information om metoder för att kringgå utsläppstester. Biltillverkarna ska också ha kommit överens om att göra bilarnas AdBlue-tankar små för att underlätta paketering och hålla priserna nere.

Beslutet att begränsa storleken på AdBlue-tankarna, som innehåller urinämnen som i avgasreningsprocessen hjälper till att reducera utsläppen av kväveoxider, var det som lade grunden för dieselskandalen, skriver Der Spiegel.