Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tysk domstol jämför VW-fusk med hästlasagne – beordrar återköp

I USA köper erbjuder Volkswagen sig att köpa tillbaka de bilar som innehåller mjukvara som fuskar med utsläppen. Samma erbjudande finns inte i Europa, men nu tvingar tysk domstol företaget att köpa tillbaka en persons Skoda Yeti.

En man i tyska Hildesheim, en knapp timmes bilresa sydväst om Volkswagens huvudkvarter i Wolfsburg, känner sig lurad av den stora biltillverkaren då hans Skoda Yeti med 2,0-liters TDI-motor innehåller det fusk som innebär att bilen släpper ut mer skadligt NOx i verkligheten än vad specifikationerna säger. Han vill att Volkswagen tar tillbaka hans bil och tog därför ärendet till domstol där tre domare är eniga i sitt beslut. Under tisdagen beordrade de Volkswagen att köpa tillbaka bilen från mannen till bilens ursprungliga pris, omkring 252 000 kronor. Det skriver nyhetsbyrån Bloomberg News som har tagit del av domstolsbeslutet.

Bland annat skriver domstolen i ett uttalande att Volkswagen har begått uppsåtligt bedrägeri och att de inte kan försvara sig genom att säga att det inte är klarlagt vem som är ansvarig för fuskprogrammet.

”Användningen av motorprogramvara är ett beslut med enorma ekonomiska konsekvenser, så det är knappast trovärdigt att beslutet togs av en utvecklare som står lågt i rang”, står det att läsa enligt Bloomberg News.

Nyhetsbyrån lyfter även fram att domarna bakom beslutet är ovanligt hårda i sina uttalanden när de kallar Volkswagens fleråriga användning av mjukvaran för ”illegal manipulation av motorstyrning” och ”olaglig avvikelse av relevanta regler”.

Vidare jämför domarna Volkswagens fusk med två andra tidigare jätteskandaler i Europa, nämligen den med hästkött i lasagne och hamburgare som uppdagades 2013 och den där glykol användes som sötningsmedel i österrikiskt vin 1985.

I Europa, till skillnad från hur det fungerar i USA, kompenserar Volkswagen inte berörda kunder (ungefär 8,5 miljoner bilar) genom att erbjuda pengar alternativt återköp. Över 100 000 europeiska Volkswagen-ägare har gått ihop i en gemensam stämning mot Volkswagen för att nå motsvarande avtal som de amerikanska Volkswagen-ägarna har fått. Hur det slutar där återstår att se.

Veckans dom i Tyskland är faktiskt den andra i landet inom en månad som kommit fram till samma beslut.

Volkswagens talesperson Nicolai Laude har efteråt sagt att de är övertygade om att domen i Hildesheim kommer att upphävas då tidigare liknande domstolsärenden i andra tyska städer har möts med avslag.