Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Beslutet: 5,3 miljoner bilar återkallas

Tyska biltillverkare och styrande politiker har kommit överens om en åtgärd för att minska dieselutsläppen. 5,3 miljoner bilar återkallas för mjukvaruuppdatering.

Under onsdagens toppmöte i Berlin nådde representanter från bilindustrin en överenskommelse med landets politiker om hur de skadliga utsläppen från dieselbilar ska minskas. Lösningen blir att 5,3 miljoner bilar återkallas och får en uppdaterad mjukvara till motorstyrningen. Det ska förbättra utsläppen med mellan 25 och 30 procent, enligt intressegruppen VDA, som representerar bland andra Volkswagen BMW och Daimler. Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån Reuters.

Återkallningen gäller bilar med Euro-5 och några av bilarna med Euro-6-klassning. Av de 5,3 miljoner bilar som återkallas är 2,5 miljoner byggda av Volkswagen, och 225 000 av BMW. BMW erbjuder också 20 000 kronor i rabatt till de som byter in en Euro-4-klassad BMW och köper en ny. Ford har också ett liknande erbjudande.

Förhoppningen är att åtgärden ska förbättra dieselbilarnas rykte och förhindra dieselförbud i tyska städer, något som enligt biltillverkarna skulle skada dem ekonomiskt, försvåra utvecklingen av utsläppsfria fordon och sätta jobb på spel.

Att kraven på både dieselförbud och dyrare, men mycket mer effektiva hårdvaruuppdateringar uteblir från regeringens sida uteblir får ses som en kompromiss. Politikerna är rädda föra att göra landets 15 miljoner dieselbilägare upprörda. De vill heller inte skada bilindustrin, som är landets största exportindustri har 800 000 anställda.

Kritiker menar att åtgärden inte är tillräcklig, och Angela Merkels regering har fått hård kritik för att stå för nära bilindustrin och för att inte ha gjort tillräckligt för att minska utsläppen. Frågan har blivit central inför det tyska valet i september.

Luftföroreningarna i tyska städer överstiger regelbundet gränsvärdena. Greg Archer från lobbygruppen Transport and Environment sa till BBC att åtgärden är välkommen, men att det inte är en långvarig lösning på utsläppskrisen.