Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tyska konsumenter lämnar in grupptalan mot Volkswagen

Då det numera är möjligt att föra en grupptalan mot företag i Tyskland har en samling konsumenter gått samman mot Volkswagen.

I USA har Volkswagen, på grund av fusket med utsläpp från miljontals dieselbilar, fått böta enorma belopp till staten samt kompensera drabbade kunder. Så har det inte sett ut i EU efter den stora skandalen som snabbt fick namnet dieselgate. I Volkswagens hemland Tyskland kom biltillverkaren i stället överens med myndigheterna att de ska fixa de felaktiga utsläppen med hjälp av uppdateringar, både hård- och mjukvarumässiga.

Några direkta större krav från konsumenthåll har inte synts till eftersom det i Tyskland inte har varit tillåtet att föra grupptalan för en samling konsumenter. Dock ska enskilda bilägare på egen hand ha lämnat in stämningsansökningar mot Volkswagen.

Men sedan den 1 november, det vill säga i går torsdag, är det numera enligt lag möjligt att lämna in en grupptalan i Tyskland och det tog konsumentorganisationen Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) genast fasta på. De för nu en grupptalan för tio konsumenter för att försöka fastställa om de tagit skada av Volkswagens fusk och eventuellt åberopa skadestånd.

Skaran på tio konsumenter kan växa till en betydligt större skara, vzbv berättar nämligen att omkring 40 000 tyska konsumenter har uttryckt intresse av att pröva situationen gentemot Volkswagen.

VW: Kunderna kan inte ställa krav

Volkswagen gjorde ett uttalande efter att grupptalan lämnats in. De menar att de efter lagförändringen inte ändrar sin ståndpunkt om att det inte finns en rättslig grund för konsumenter att ställa krav i samband med utsläppsfusket hos dieselbilar.