Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V60 Plug-in Hybrid polizei tysk polisbilVolvo V60 Plug-in Hybrid polizei tysk polisbilVolvo V60 Plug-in Hybrid polizei tysk polisbil
Volvo V60 Plug-in Hybrid polizei tysk polisbil

Tyska polisen väljer Volvo V60 Plug-in Hybrid

Polisen i två tyska delstater har gjort ett klokt val av polisbil, sett ur ett svenskt perspektiv. De har nämligen valt Volvo V60 Plug-in Hybrid som tjänstefordon.

En rejäl fjäder i hatten för Volvo. Det kan man lugnt påstå nu när tyska polisen har valt nya tjänstefordon och valet föll på just biltillverkaren från Hisingen.

 Det är polisen i Sankt Augustin i delstaten Nordrhein-Westfalen och i Pirna i delstaten Sachsen som ska jaga bovar och andra som inte följer lagen med hjälp av Volvos laddhybrid V60 Plug-in Hybrid.

Laddhybridversionen av Volvo V60 kan låta som ett märkligt val för den oinvigde, men bilen bjuder på både fyrhjulsdrift och prestanda som räcker långt. 0-100 km/h går på 6,1 sekunder tack vare 2,4 liter stor dieselmotor på 215 hästkrafter som samarbetar med 68 hästkrafter stark elmotor, allt lättmanövrerat via en sexstegad Geartronic-automatlåda. Således är den totala effekten 283 hästkrafter. Dessutom är den snål med sina 0,18 liter per mil och utsläpp på 48 gram koldioxid per kilometer. I själva verket är bilen ännu snålare. Detta är dock inga siffror som gäller när det jagas kriminella.

– Fordonet kombinerar innovativ drivteknik, har hög kördynamik och en unik nivå av säkerhet. Tre faktorer som gjorde den till vårt val, säger tyska polisen till autozeitung.de.

Volvo V60 Plug-in Hybrid specialmodifieras för ändamålet av tyska Baumeister & Trabandt (ej att förväxla med forna DDR-tillverkaren Trabant).

I Sverige är Volvo ett självklart val som polisbil, även om tyska BMW står högt i kurs precis som den gör i hemlandet Tyskland.