Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Världs Robin Törnros ”körde” en självkörande Audi på Autobahn för ett antal år sedan.
Teknikens Världs Robin Törnros ”körde” en självkörande Audi på Autobahn för ett antal år sedan.
Teknikens Världs Robin Törnros ”körde” en självkörande Audi på Autobahn för ett antal år sedan.
Teknikens Världs Robin Törnros ”körde” en självkörande Audi på Autobahn för ett antal år sedan. Foto: Bernhard Huber / Teknikens Värld

Tyskland närmar sig självkörande fordon på allmän väg

Ett första steg mot självkörande fordon på allmänna vägar i Tyskland har tagits.

Det är lagstiftare inom tyska förbundsdagen som har kommit överens om att tillåta självkörande, så kallade autonoma, fordon på allmänna vägar, dock med vissa restriktioner. Mindre bussar samt transportfordon som kan frakta personer och gods längs förutbestämda rutter är vad som tillåts i detta första skede.

– Detta är världens första juridiska ramverk för autonom körning i regelbunden drift, uttryckte Ulrich Lange, biträdande ledare för förbundskansler Angela Merkels block i förbundsdagen, i fredags.

I USA tillåter man i viss utsträckning taxitjänster utan förare och nyligen meddelade kinesiska sökjätten Baidu att man har lanserat en förarlös taxitjänst i Peking som är tänkt att nyttjas i samband med vinter-OS 2022.
Tyskland, men många biltillverkare som satsar stora summor på självkörande teknik, vill inte hamna i bakvattnet. Sedan några år tillbaka får tyska biltillverkare testa självkörande teknik i hemlandet, dock inte utan förare bakom ratten.

Nya överenskommelsen tillåter självkörande enligt nivå 4 (level 4) vilket innebär att fordonet kan köra själv och hantera de flesta situationer, men att en person alltid måste kunna gripa in om situationen kräver det. Nivå 5 är för övrigt högsta nivån, då behövs varken ratt, pedaler eller förare.
I Tyskland ska en person kunna ta över fordonet, antingen fysiskt i fordonet eller på distans via dataöverföring.

För att överenskommelsen ska bli giltig och gällande behövs ett godkännande från Tysklands förbundsråd. Man förväntar sig att alla beslut och tillstånd är på plats inför 2022.

Redan 2015 var Teknikens Världs iväg och ”körde” en självkörande Audi på tyska Autobahn. I filmen nedan berättar en ung Robin Törnros om hur det är att sitta på tysk motorväg utan att ha händerna på ratten och högerfoten på broms- och gaspedal.

https://youtu.be/IrBlHwV9PkM