Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anestiev

Tyskland överväger att göra gamla dieselbilar renare

Enligt uppgifter i tysk media överväger den tyska regeringen en fond som ska ta hand om kostnader för att konvertera gamla dieselbilar till att innehålla mer modern och miljöriktig teknik.

Flertalet av de tyska storstäderna uppges ha dålig luft, och en stor del av skulden läggs på landets 15 miljoner dieselbilar varav 12,3 miljoner av dessa uppges vara av äldre sort (dvs inte Euro 6).

Men i stället för att göra sig av med alla dessa bilar ”över en natt” kan vårt södra grannland ha någonting annat, intressant på gång. Enligt Der Spiegel överväger den tyska regeringen en fond som ekonomiskt ska täcka omgörningen av gamla, smutsiga dieselbilar till gamla dieselbilar med modernare och renare teknik. Bilarna skulle sannolikt utrustas med SCR-rening (selektiv katalytisk rening) i kombination med additivet AdBlue.

Enligt uppgifterna i den tyska tidningen kan regeringen i landet komma att begära fem miljarder euro, motsvarande 51,4 miljarder kronor, från biltillverkare samt själva bidra med pengar till fonden.

Vad som inte nämns i informationen är vart pengarna ska komma ifrån. I slutändan lär det bli bilköparna och skattebetalarna som får stå för notan, som sannolikt blir lägre än om alla ska tvingas köpa nya bilar.

Tysklands transportminister Andreas Scheuer vill inte kommentera uppgifterna i Der Spiegel men säger att regeringen arbetar hårt för att nå målet om bättre luftkvalitet i städerna.

En talesperson för de stora tyska biltillverkarna säger sig inte känna till regeringens förslag.