Tyvärr, men Mazdas vd har inga RX-planer

Många går och hoppas på en ersättare till Mazdas härliga wankelmotorbil RX-8 som lades ned för ett par år sedan. Men...

Under nästan ett halvt sekel hade Mazda minst en bil med wankelmotor i sitt modellutbud. Men sedan nedläggningen av RX-8 i mitten av 2012 ekar det tomt i utbudet av modeller med rotationskolvmotorer. Det har varit snack om både ersättare till wankelmotorn och till RX-8, men i dag får vi reda på att det ser mörkt ut på fronten för sistnämnda medan wankelmotorn kanske kan komma tillbaka i uppdaterat utförande i någon annan bil, dock ingen sportbil.

Mazdas vd Masamichi Kogai berättar för branschtidningen Automotive News att han och företaget inte har några planer på någon ny RX-modell. Allt fokus ligger i stället på nuvarande modellprogram och vidareutveckling av märkets Skyactiv-teknik. Han säger att Mazda fortfarande är i processen att förbättra den finansiella strukturen.

– Vi vill fokusera våra begränsade resurser på de Skyactiv-produkter vi har i dag, säger Masamichi Kogai och syftar på den väg tillbaka till kontinuerliga plussiffror som Mazda precis påbörjat efter en rad med ekonomiskt tunga år.

Han menar också att Mazdas nuvarande modellutbud är i princip så stort som det kan vara och att det finns viktigare ting än att utöka sortimentet. Produkter som säljer i små volymer, så som RX-8, har ingen plats då fokus ligger på volymmodeller som säljer i stora kvantiteter.

– Vi har inte den typen av bil i vår produktplan för framtiden, säger han och syftar på en ny RX.