Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uber trotsar körförbud – säger att bilarna inte alls kör själva

Myndigheterna har krävt ett stopp av Ubers test av självkörande bilar eftersom de saknar tillstånd. Nu svarar taxibolaget med att säga att bilarna inte alls är självkörande.

I torsdags krävde kaliforniska myndigheter ett stopp för Ubers och Volvos pilottest av självkörande bilar i San Fransisco för att de saknar nödvändiga tillstånd, strax efter rapporter om att flera av bilarna kört mot rött ljus. Men Anthony Levandowski, chef på Ubers enhet Advanced Technologies, säger att de inte behöver något tillstånd och inte heller tänker söka det.

– Vi är respektfullt oense med DMV's juridiska tolkning av reglerna kring autonoma bilar, framför allt att Uber behöver tillstånd för att få testa sina självkörande bilar i San Fransisco, skriver han i ett pressmeddelande.

Ubers autonoma Volvobilar kommer under testperioden alltid ha en person bakom ratten. Anthony Levandowski hävdar att bilen då inte kan beskrivas som självkörande, efersom personen bakom ratten alltid kan gripa in och ta över körningen.

Han säger också att han har förståelse för att Ubers tjänster ska reguleras, och att Uber alltid har varit för progressiva, förnuftiga regleringar för både samåkning och självkörande teknik.

Uber och Volvo har tidigare i år testat sina autonoma bilar i Pittsburgh, och Volvo ska starta ett liknande projekt i Göteborg nästa år. Andra företag jobbar också hårt med autonoma bilar. Tesla planerar att en av deras bilar ska köra från Los Angeles till New York under nästa år, helt utan mänskliga ingrepp. Det gäller även laddningen.