Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ubers självkörande Volvo körde ihjäl fotgängare

En kvinna som skulle korsa en väg blev under söndagskvällen, lokal tid, ihjälkörd av en av Ubers självkörande Volvo XC90 som rullade med backupförare bakom ratten i Arizona.

Amerikanska delstaten Arizona har varit en av de stater vars politiker har underlättat för självkörande fordon att rulla på gator och vägar. Allt för att främja teknikutvecklingen. Men nu har den fått sig en rejäl törn och ifrågasättandet och kritiken kommer förmodligen att bli massiv.

I söndags kväll, lokal tid, blev nämligen en kvinna ihjälkörd av en av Ubers självkörande Volvo XC90, det vill säga en bil som Volvo har levererat men som inte innehåller Volvos självkörande teknik utan Ubers egenutvecklade variant.

Det var när den 49-åriga kvinnan skulle korsa en gata, utan närvarande övergångsställe, som hon blev påkörd av Ubers bil. Bilen kördes i autonomt läge, men bakom ratten fanns en backupförare som ska kunna ingripa om så behövs.

Än är olyckan av förklarliga skäl inte fullständigt utredd. Mycket kvarstår att ta reda på, exempelvis om backupföraren har försökt ingripa och hur det i så fall har eller skulle kunna ha påverkat. Men en första preliminär utredning pekar på att det var den gående kvinnan som gjorde fel genom att plötsligt kliva ut i gatan på en bråkdels sekund samt att olyckan förmodligen hade varit oundviklig oavsett körsätt – autonomt eller med mänsklig förare.

Läs också: Film visar att dödsolyckan med självkörande Uber-bil var oundviklig

Efter dödsolyckan, som tros vara den första mellan ett självkörande fordon och en fotgängare, tog Uber beslutet att stänga ned all sin testverksamhet med självkörande bilar över hela Nordamerika.

Det är inte första gången som Ubers självkörande bilar ifrågasätts. Bland annat körde en av deras bilar för rött ljus i slutet av 2016.