Udda bilar: Citroën Activa 2
Citroën-konceptet Activa 2 pekade ut framtiden – och historien.
Udda bilar belyses i denna artikelserie, men först nu kommer
Citroën in i bilden. Det franska märket är ju annars kända för att ligga bakom det knäppaste som har rullat på fyra hjul. En av märkets mest uppmärksammade finesser är den gashydrauliska fjädringen, introducerad 1954 och som under 1990-talet kom att paras med modern elektronik.
I Teknikens Värld nummer 3/1991 provkörde vi konceptet Activa 2 efter att ha tjatat sedan Parissalongen den föregående hösten där den visats upp för första gången. Konceptet var nämligen fullt körbart och var att betrakta som ett rullande laboratorium för teknik i framkant även om grunden utgjordes av modellen XM. Förutom den nya fjädringen fanns här tidiga lösningar som skulle mynna ut i saker som head up-display, navigator, handsfree och pekskärm.
Farten är så hög att däcken skulle skrika på en konventionell bil.
Som konceptets namn antyder fanns det en föregångare. Activa nummer ett hade visats upp två år tidigare och var betydligt flummigare. Den än mer slimmade bilen bjöd på såväl fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning, fyrkantig ratt som bakhängda bakdörrar. Activa saknade B-stolpar men även en begriplig mittkonsol. Där trängdes ett fyrtiotal identiska runda knappar som tillsammans formade Citroëns logotyp.
Men Activa 2 blickade även bakåt. V6:a, framhjulsdrift och gashydraulisk fjädring förde tankarna till modellen SM, introducerad 1970. En modell som lånade motor och instrumentering från Maserati som för tillfället ingick i koncernen. Faktum är att Acticva 2 i ett skede var aktuell för produktion men Citroën beslutade sig för att inte än en gång ta sig an segmentet lyxiga coupéer.
LÄS MER: Udda bilar vi har kört
Vår utsände, Robert Collin, imponerades av väghållningen hos Activa 2 men var noga med att inte använda klyschiga referenser till strykjärn och räls. Det hade andra gjort förr om bilar med sämre väghållning. Activas fjädring bedömdes få mer betydelse för utvecklingen än exempelvis fyrhjulsstyrning, menade vi. Mest betydelse fick kanske ändå skärmen på mittkonsolen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se