Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Udda bilar: Dare DZ

Nyskapande och djärv men Dare DZ var hopskruvad av vana händer. En vågad bil med anor med andra ord.

Med tanke på utseendet och namnet skulle man kunna tro att bilen ovan var något helt nytt och vågat när den kom 1998 men så var faktiskt inte fallet. Dare var en förkortning av Design And Research Engineering och inte en uppmaning till tvekande spekulanter.

Bakom märket låg bröderna Ivor och Trevers Walklett som redan under 1950-talet började bygga bilar vid namn 

Ginetta. Det var bilar som följde tidens anda formmässigt och faktum är att även DZ här ovan gjorde det. Eller i alla fall sög den upp trender. Redan 1996 hade Ford visat upp sitt snarlika koncept Indigo och Chrysler fick samma år igång produktionen av sin hot rod-modell Prowler.

Men nog stack DZ ut och ambitionen hade varit just att bygga något annorlunda. Under plastskalet fanns en rörkonstruktion och i den fanns plats för två personer och något så vanligt som en Fordmotor, samma som i den nyligen debuterade modellen Focus. Den var på två liter men hade försetts med en kompressor från danska Rotorex och gav därför 210 hästkrafter i stället för originalets 131 hästar. Det räckte gott åt fordonets 680 kg.

Trots den imponerande prestandan på 4,7 sekunder för sprinten 0-100 km/h var DZ mjukt satt och riktigt skön att åka i till och med under långa turer men det krävdes att man var god vän med sin passagerare för kupén var trång.

Kanske är det en tvåsitsig Formel Ford-racer som DZ bäst kan liknas vid.

DZ kom att byggas i tio exemplar varav sex stycken var i cabrioletutförande, de övriga hade tak samt dörrar av måsvingetyp. I provkörningen i Teknikens Värld nummer 13/1999, får vi veta att plastgjutningarna höll högre klass än i många andra fall. Om någon har rätt att döma så var det vår utsände PeO Kjellström som i dag har tappat räkningen på hur många brittiska hembyggen han har kört sedan han började på tidningen 1984.

LÄS MER: Udda bilar vi har kört

2014 hoppades auktionsfirman Bonhams få motsvarande 170 000 kronor för det först tillverkade exemplaret av DZ– just den bil du ser på bilderna här. Det fick de inte. 2015 såldes dock bilen av firman Brightwells och gick då för cirka 100 000 kronor.