Udda bilar: Innocenti 90-120
Ny snits på formen men där under gammal teknik i fin form. Italiensk design och brittisk teknik samsades hos Innocenti 90-120.
Moderna former ritade av ett italienskt designhus och kompakta, väldisponerade mått. Det är lätt att ta denna småbil för en i raden nya som dök upp under 1970-talet. Jo, den debuterade 1974 men under skalet fanns teknik från
”Hundkojan”, Mini, småbilens urmoder från 1959.
Italienska Innocenti var bekanta med Hundkojans teknik då man hade byggt bilen på licens sedan 1965 och 1972 och ingick i British Leyland-koncernen. Med ett nytt årtionde på ingång vände man sig till designhuset Bertone för en uppdatering av den italienskbyggda bilen. Resultatet blev en kantig bil, ett helgerån kanske flera tycker i dag men då var det många som jublade över ny design och halvklombikaross.
Men även under skalet hade det hänt saker. Kylaren var inte längre placerad vid sidan av motorn utan framtill som brukligt, bromskretsarna löpte nu diagonalt och hjulen växte från tio till tolv tum i diameter.
Vår Stig Björklund körde bilen under Turinsalongen och slogs av hur mycket bättre den var än föregångaren. Den var tystare, snabbare, hade bättre instrumentering och sköna stolar. Till våra trakter letade sig dock aldrig Innocenti 90 eller 120, som hade olika namn beroende på om de var utrustad med motor på 850 eller 1 275 kubikcentimeter.
Hur är nya Mini på vägen? Mycket, mycket tystare än föregångaren.
1975 gick British Leyland i konkurs och märket Innocenti såldes till sportbilstillverkaren de Tomaso som fortsatte tillverkningen av modellen och inledde senare ett samarbete med japanska Daihatsu. Även om bilen fick en uppdatering där formerna mjukades upp och grillen fick en mer intetsägande framtoning så gick det inte att ta miste om att dess ursprung, framför allt när man synade bulan på takets bakkant.
LÄS MER: Udda bilar vi har kört
1990 tog Fiat över Innocenti och modellen lades ned 1993 medan sista bilen vid namn Innocenti tillverkades 1996. Om det där med Bertone intresserade dig så kan vi tipsa om vår systertidning Klassiska Bilar nummer 2/2017 som belyser 13 av designhusets bilar.
Artikeln är tidigare publicerad i Teknikens Värld nummer 3/2017.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se