Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Udda bilar: Nissan Cube

Biltillverkarna gjorde ett misstag som trodde att människor i olika delar av världen suktade efter olika bilar. Det tyckte vi efter att ha kört modellen Cube på Nissans kantstötta testanläggning i Tochigi, en provkörning som publicerades i nummer 25/2003.

Vi ställde oss frågan: varför fick inte vi ta del av modellen? Eller Skyline eller Infiniti-bilarna med för den delen?

Cube som vid första ögonkastet kunde tolkas som ett designjippo visade sin vara riktig körduglig, komfortabel, rejäl och givetvis rymlig med sin ovanligt boxiga kaross. Modellen byggde på tredje generationen Micra, en bil som tillskillnad från Cube var svepande mjuk i formen, inte helt olik ett gosedjur. Inne i Cube fanns det plats för fyra åkande men bilen fanns även med en extra sätesrad om man valde versionen Cube 3.

Här en demobil utan mittstolpe. Högt i tak och en garderob skymtar i hörnan.

Navigation och tv var högsta mode i Japan vid tillfället men en mängd valmöjligheter fanns utöver det för Cube-köparen. Vad sägs om tolv olika grillar? Ett annat unikt till­behör som låter väldigt 2017 var en elmotor som drev bakhjulen vilket gav bilen fyrhjulsdrift. Om vår utsände, Jonas Borglund, lydde Nissans direktiv att köra Cube i maximalt 150 km/h på rakorna och 120 km/h i kurvorna på testanläggningens ovalbana framgår inte av texten men han kunde konstatera att det var förvånansvärt tyst inne i bilen i höga hastigheter och att motorn på 1,4 liter och 98 hästkrafter inte behövde gå på tokvarv.

Provkörningen i Teknikens Värld nummer nummer 25/2003.

På slingorna som simulerade landsväg märktes inga större krängningar och bilen kändes spänstig och alert. Cube, liksom ursprungsmodellen från 1998, var inte aktuell för den europeiska marknaden. Att bara flytta ratten till vänster sida hade inte räckt då hela bilen var asymmetrisk. Det löstes emellertid till 2008 då Cube presenterades i sin tredje upplaga under bilsalongen i Los Angeles. En bil som behöll grundformerna från föregående generation men rundats av ett snäpp i hörnorna. Även den bjöd på asymmetri men åt två håll om man säger så. Ja, och gör det än då bilen fortfarande är i produktion.