Udda bilar: Panther Kallista

En modern gamling. Klassiska former med modern teknik var en enkel nöt för märket Panther.

Rubriken på uppslaget nedan skulle kunna vara från ett flygblad signerad någon högerextrem gruppering men är hämtad ur 

Teknikens Värld nummer 12/1985 och handlar, gudskelov, om bilar.

Att åka öppet var något som underlättades under 1980-talet då antalet cabrioletmodeller ökade i antal. Att åka utan tak och med stil behövde heller inte längre innebära att man ”tvingades” köra en gammal bil. Panther Kallista bjöd på det bästa av två världar: gamla former i samma anda som Morgan, MG och Jaguar men fylld med modern teknik. Det kanske låter tokigt men faktum är att modellen Kallista är att betrakta som den minst tokiga från den lilla brittiska tillverkaren som startade sin verksamhet 1972.

Mest känd är kanske sexhjulingen Panther Six med V8 från Cadillac och dubbla turboaggregat. Men man tillverkade även Rio, en Triumph Dolomite uppsnofsad till Rolls-Royce-standard och Solo med kaross i kolfiber, popup-strålkastare och fyrhjulsdrift… redan under 1980-talet.

Kallista var förvillande lik föregångaren Lima men byggde på Fordkomponenter i stället för Vauxhall. Motorn i det extra påkostade provexemplaret ovan kom från Granada, hade sex cylindrar och 150 hästkrafter medan hjulställen härstammade från Cortina.

Fords tyska V6:a debuterade 1962 och höll ut ända till modellen Sierra på 1980-talet. Här är den på 2,8 liter.

Tidningens Dag E Hogsten konstaterade att Kallista passade bäst som glidare då bilen växlade mellan under- och överstyrning i kurvorna och hoppade med bakvagnen. Trots att bilen var ny så brottades den med samma gamla problem som förlagorna när det kom till komfort och utrymmen.

En synnerligen primitiv bil trots att tekniken är hämtad från moderna Fordar.

1989 sålde Panther modellen till koreanska SsangYong som ersatte karossen i aluminium och plåt med ett glasfiberdito. Endast 73 exemplar byggdes att jämföra med ”originalets” 1 437.

LÄS MER: Udda bilar vi har kört

Kallista blev Panthers bäst säljande modell och lyckades med att förnya den klassiska brittiska roadstern. Några som lyckades bättre var Mazda som med sin modell Miata/MX-5 gjorde det samma men nöjde sig med att blicka tillbaka till 1960-talet.