Udda Bilar: Plymouth Prowler

Konceptet som blev verklighet – men det tog fyra år. Plymouth Prowler – en Hot Rod för folket!

Att bilen hade lämnat den tråkiga tidiga delen av 1990-talet var tydligt när man granskar omslaget på 

Teknikens Värld nummer 9/1997. Där kommer nämligen Fiat Barchetta, Mazda MX-5 och MGF på rad. Tre modeller som återlanserade den klassiska roadstern och nu var i testlagets glada händer.

En annan bil som tog ut svängarna än mer kördes på annat håll i tidningen men figurerar inte på omslaget, inte ens med bokstäver. Provkörningen av bilen i fråga, Plymouth Prowler, fick dock en rubrik som även var träffande för de tre tidigare nämnda roadsterbilarna: Nutidsnostalgi.

Suffletten var liten och fälldes ner under en felvänd baklucka. Där fanns även ett minimalt stuvutrymme.

Plymouth Prowler hade former inspirerade av gamla hot rods men under skalet fanns moderna delar från Chryslerkoncernens lagerhyllor. 3,5-litersmotorn på 218 hästkrafter och den fyrstegade automatlådan hämtades från Chrysler 300M och inne i sittbrunnen hittades detaljer från såväl Jeep Grand Cherokee, Chrysler Voyager som Dodge Viper. Det kan låta snålt men materialmässigt var såväl kaross, ram som hjulupphängning byggda av dyrt aluminium.

Prowler var en mittmotorbil då V6:an var placerad bakom framaxeln. Växellådan var monterad bak och kopplades till motorn via en transaxel vilket gav bilen en viktfördelning på 54 procent bak och 46 fram. Cw-värdet var dock på usla 0,5.

Detta är en nostalgi-tripp och då må väl formen ibland få gå före funktionen.

Vår Björn Sundfeldt tyckte bilen gav ett välbalanserat intryck men styrningen var inte lika skarp som bilens utseende. En månad innan premiären körde han en förseriebil på testbanan norr om Detroit, staden där bilen visats upp som koncept fyra år tidigare. Prowler var dock på tok för dyr. För samma pengar, 40 000 dollar, fick du en Chevrolet Corvette – en bil med samma raggarpotential, enligt Björn.

LÄS MER: Udda bilar vi har kört

Vid tiden runt millenniumskiftet lanserade Chrysler de kanske mest uppseendeväckande bilarna: PT Cruiser (2000), 300C och Crossfire (2004). Prowler byggdes i närmare 12 000 exemplar och lades ned 2002.