Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Udda bilar: Saab Facett GT

Möt Saab Facett GT, det tredje spåret. Här kunde historien om Sonett, och Saab, fått en annan riktning.

Historien har berättats förr. Om hur den Saab 93-baserade sportbilen Sonett blev Stockholm bilsalongs stjärna 1956 och hur den senare skulle ges en täckt kaross för serieproduktion. Av den öppna ursprungliga versionen byggdes det bara sex exemplar.

Kampen stod mellan Björn Karlström och Sixten Sason när det kom till form och mellan Malmö och Katrineholm när det kom till ort. Mellan MFI 13 och Catherina när det kom till själva bilarna. Karlströms bidrag vann och kom således att bli 

Sonett II som var i produktion till 1969 då Sonett III tog över och höll ut till 1974. Där är sagan om Sonett slut. Men faktiskt inte helt komplett.

Det tredje spåret av Sonett föll redaktionen på läppen. Plåtkaross och rejäl öppning baktill.

Det fanns nämligen ett tredje spår, ett alternativ till MFI 13 och Catherina. En bil vid namn Facett GT som vi på Teknikens Värld körde och frontade på nummer 16/1965. Bilen var byggd av Sigvars Sörensson, anställd som konstruktör på Saab i Trollhättan. Karossen var till skillnad från de två andra alternativen tillverkad i plåt.

…vi tycker att Saab-ledningen borde titta lite närmare på den.

Nummer 16/1965

 En parantes i bilhistorien men god nog för ett omslag av Teknikens Värld.

Facett GT var av halvkombityp, något som kom att bli Saabs signum, en epok som startade med modell 99 1974. Vi på Teknikens Värld var partiska och tyckte att Facett var betydligt mer linjeskön än de två andra Sonettrivalerna som vi ansåg vara allt för klumpiga. En bidragande anledning var att bilen saknade strålkastare. Ja, i alla fall monterade. De låg under huven och fick skruvas på manuellt när himlen mörknade.

Så vad hände med Facett GT? Bilen såldes vidare och byggdes delvis om efter en krock. Baklamporna blev i och med det runda och fyra till antalet. Facetten rullade fram till 1988 då den ställdes av. 1996 gick den på export till Tyskland och renoverades tillbaka sitt ursprung: Sonett I med chassinummer fyra - grön till färgen.

LÄS MER: Udda bilar vi har kört

Karossen till Facett fick även den ett nytt liv och lackades till sin ursprungliga vita kulör och fick ett bakparti likt de på bilderna här. Båda bilarna ägs i dag av René Hirsch som är känd som förädlare av nyare Saabmodeller.