Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Udda Bilar: Smart Crossblade

Allt annat än smart. Smart Crossblade var djärv och kul men löjligt prissatt och knappast sportig att köra.

Där andra biltillverkare förmodligen skulle ha gett upp för länge sedan envisades Mercedes med sin citybil 

Smart. Bil och bil, förresten, det var ju egentligen mest en grej som man lät sig fraktas runt i. 2002 hade omkring 350 000 exemplar sålts världen över och man skulle kanske tro att tyskarna nu satte sig till ro och "cashade in". Icke. Ingenjörerna satt redan och skissade på en roadster- och en fyrdörrarsvariant.

Minimal vindruta och ­balkar till dörrar som höjdes likt bommar. Sufflett fanns inte men däremot regnskydd för radio och ratt.

Men innan de stod i saluhallen gjorde bilen här det. Crossblade må vara ett modellnamn som ett barn kan ha kommit på men prislappen krävde en stadigare inkomst än en veckpeng: 242 000 kronor kostade Crossblade i Sverige att jämföra med en vanlig Smart som startade på 89 900 kronor.

En huvudvridare likt Ferrari, men utan biverkningar i form av klasshat.

Tvärtom vad man kan tro så var Crossblade tråkig att köra. Fjädringen var i och för sig stummare än på vanliga Smart, däcken hade mer aptitliga dimensioner och bilen var mer vridstyv, men Crossblade hade ärvt modermodellens två sämsta egenskaper: seg växellåda och död styrning.

Motorn på 599 cm3 var trimmad av Brabus och gav 70 hästkrafter mot originalets 45 hästkrafter. Häftigast var Crossblade till utseendet och av det faktum att den kom i produktion, 2 000 tillverkades, och inte bara stannade vid ett koncept. Bara 15 Crossblade var vigda för de skandinaviska marknaderna och vi spådde vid provkörningen i nummer 19/2002 att bilarna förmodligen skulle hamna i mässmontrar eller hos privata samlare som redan ”hade allt”.

Provkörning i Teknikens Värld nummer 19/2002. Toppfarten var 140 km/h, och i den gick det faktiskt att tala med varandra utan att hamna i falsett.

Skulle det rent av bli en samlarbil? En snabbtitt på den europeiska marknaden i dag visar att den som köpte en Crossblade 2002 i investeringssyfte får behålla den ett tag till. En koll med Transportstyrelsen visar att den svenska bilen på bilderna här, med chassinummer 0174, har ramlat ur systemet och förmodligen rullar ute i Europa.

LÄS MER: Udda bilar vi har kört

Vanliga Smart är sedan 2014 inne på sin tredje generation och finns som coupé, cabriolet och i fyrdörrarsutförande. Ja, till och med som kinakopia i form av Shuanghuan Noble. Galet. Men inte lika som Crossblade.