Udda bilar: Tatra 613
Pösig, stor som ett skepp och med V8-muller – men från fel håll. Möt bjässen från öst.
Året 1990 for Teknikens Värld på en odyssé genom Östeuropa. Med murar och ridåer rivna fick vi nu tillträde till bilar vi tidigare bara sett på bild och på teve. Och det var i grevens tid. Snart hade den europeiska bilkartan ritats om. I april 1991
slutade produktionen av östtyska Sachsenring (Trabant) och Wartburg, trots nya motorer levererade från Volkswagen. Den västtyska koncernen visade större intresse för tjeckoslovakiska Skoda och köpte 30 procent av ägandet. Resten av den historien behöver vi nog inte berätta för er.
LÄS MER: Wartburg-fabriken under Östtysklands sista dagar
Även landskollegan Tatra lever i dag även om ägarna har skiftat genom åren och personbilar har slutat att tillverkas till förmån för lastditon. När Teknikens Värld besökte deras anläggning i Koprivnice gick förvisso företaget på knäna men tillverkningen av personbilar skulle hålla ut till 1999. Till 1991 räknade man med att bygga 500 bilar, men den nya regeringen hade just meddelat att man gick över till Renault.
LÄS MER: Trabant-fabriken – ett halvår efter murens fall
Bilen vi körde var en förlängd 613-3 med vimpelfästen på framskärmarna vilket avslöjade hur viktig kund just regering och parti varit innan sammetsrevolutionen 1989. Modellen hade debuterat 1974 och Vignales linjer, tillpiffade av Tatra själva, skulle i stort sett hållas intakta till 1996 då 613 ersattes av modell 700.
Axelavståndet är sju centimeter längre än på Mercedes 560 SEL
Under det kantiga skalet fanns teknik känd från föregångarna i form av en luftkyld V8 monterad i baken. att köra bilen jämfördes med att lotsa ett skepp med kraftig lastförskjutning akterut. Den rullade som på dyningar vid minsta ryck i rodret. Mullret från V8-motorn försvann dock i ljudet från varmluftsaggregat och kylfläkt.
LÄS MER: Udda bilar vi har kört
Bak satt man värdigt i våffelmönstrad klädsel, kurvhandtag stora som handdukshållare och kromade mugghållare. Med en omgång västprylar skulle bilen kunna bli en högst säljbar exotisk fågel i lyxbilsligan och svansmotorn var inget hinder – det vara bara att kolla på Porsche, menade vi. Tillverkningen av modellen kom nästan upp i 10 000 exemplar. De flesta var limousiner åt höjdare men några byggdes som utryckningsfordon.
PROVKÖRNING: Wartburg 1,3
PROVKÖRNING: Trabant 1,1
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se