Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Udda bilar: Volvo 164 4x4

1984 for vi till fjälls i en udda Volvo. Ett hemmabygge som var före sin tid men som ratades av Bilprovningen.

En artikelserie över udda bilar som behandlar en – Volvo! Okej, att lyxiga modell 164, lanserad 1968, var ovanligare än 142/144 men bilen på bilderna här, som vi körde i nummer 20/1984, var minsann unik.

Skalet må ha varit det välkända svenska men där under utgjordes det av amerikanskt gjutjärn och brittisk ingenjörskonst. För att tala klarspråk: Chryslers V8:a på 6,3 liter och fyrhjulsdriftssystemet Ferguson Formula. Bilen var intressant ur ett tekniskt perspektiv men frågan är inte om själva historien kring den och sin ägare Sten-Arne Eriksson överträffar allt om skruvar och muttrar.

Nej, bilden är inte spegelvänd. Här är det Jensen FF som visas och den bilen fanns bara med ratten på ”fel” sida.

Det hela började med en artikel i Teknikens Värld som lästes av Sten Jonsson i Duved. Artikeln i fråga, om Jensen FF med tidigare nämnda fyrhjulsdriftssystemet, fångade inte bara hans intresse utan hela byns vilket fick som resultat att av 320 tillverkade bilar hamnade 25 i Sverige. I samma garage som Sten huserade Sten-Arne Eriksson som även han blev biten av Jensen FF och köpte flera exemplar som han renoverade och vann priser med borta i England.

Den svenska avundsjukan gjorde att han valde att montera systemet i en Volvo 164 från 1970 med sprucket motorblock. Bilen kostade honom 4 000 kronor, lika mycket som en Chryslermotor och växellåda från en skrot i Sundsvall. Fyrhjuls-driftssystemet köpte han för 6 000 kronor och det togs från en kvaddad bil i England.

Bilen följer vägen som på räls. Ett slitet uttryck som äntligen är berättigat.

Stora delar av golvet och torpedväggen fick skäras upp för att få plats med drivlinan men Volvokarossen passade i övrigt, även om det främre hjulparet hamnade precis i framkant på hjulhusen. Arbetet tog 2 000 timmar.

LÄS MER: Udda bilar vi har kört

Den ursprungliga planen för vår provkörning av bilen var att bestiga Åreskutan men på grund av regn och lera fick det bli Mullfjället i Duved. Fullt tillräckligt för att överraska fjällvandrare skulle det visa sig. Tillräckligt bra var dock inte bilen enligt den svenska bilprovningen. 290 hk var för mycket för Volvon menade man, men bara 183 av dem låg på bakaxeln, menade Sten-Arne …