Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Underkända bromsar på var tredje lastbil

De tunga fordonen fortsätter att underkännas vid besiktningen. Oftast handlar det om bromsar, en skrämmande hög andel – var tredje lastbil och 45 procent av de tunga släpen – klarade inte kraven för bromsar förra året.

137 000 tunga fordon kontrollbesiktigades förra året. Av dessa underkändes hela 47 000, bara på grund av att de hade fel på bromsarna. Var fjärde buss, var tredje lastbil och hela 54 procent av alla tunga släp underkändes. Med tanke på att det är just de tunga fordonen som körs betydligt längre och oftare än andra fordon är det skrämmande siffror som rapporteras från Bilprovningen. Förra året var tunga fordon inblandade i 21 procent av alla trafikolyckor.

– På det stora hela, när man tittar på hela den tunga trafiken, så är det här ett problem att de inte är i så god kondition. Det här har varit återkommande, de här siffrorna är inget engångsfenomen utan det har sett ut så här ett par år nu, säger Cecilia Blom Granlund, informationschef på Bilprovningen till SR – Ekot.

Som en motåtgärd erbjuder Bilprovningen en ny produkt kallad Extra Bromskontroll. Bussbolag och lastbilsåkerier kan genomföra extra bromskontroller av sina fordon och få ett intyg på att deras fordon är säkra, vilket de sedan kan visa upp vid anbud och upphandlingar. De fordon som genomgår de extra bromskontrollerna får ett nytt och fint märke som läser ”Genomförd Extra Bromskontroll” fastklistrat på sig. Leta efter det nästa gång du sätter dig på bussen.

Läs mer