Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Den smått legendariska bokstavskombinationen pryder åter en modell från BMW
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Undersökning: BMW-förare värsta fartsyndarna

Stämmer det att förare till ett visst bilmärke oftare åker dit för fortkörning? Enligt en undersökning som Kantar Sifo har utfört för Kvdbil är det så och det är tyskt i topp.

Undersökningen som vi syftar till, vars resultat precis har publicerats, genomfördes perioden 12-16 januari 2023 i Kantar Sifos webbpanel där deltagarna är slumpmässigt utvalda. Totalt intervjuades 1 020 personer med tillgång till bil i åldern 18-79 år och enligt svaren som kom in är det tveklöst BMW i topp. 

Kartläggningen gick ut på att fråga de drygt 1 000 bilägarna om de har blivit bötfällda för fortkörning under de senaste tre åren. Av de tillfrågade BMW-förarna hade 16 procent fått minst en fortkörningsbot. Det var överlägset flest och nästan tre gånger mer än genomsnittet som landade på sex procent. 

– Om det känns som att förare till vissa bilmärken oftare än andra ligger med foten på gasen, beror det på att det är så. Undersökningen visar att särskilt tyska premiumbilar är överrepresenterade när det gäller fortkörningsböter, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil och fortsätter:

– Samtidigt är det svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Är det så att dyrare märken med bättre prestanda och köregenskaper inbjuder till offensivare körning, eller söker sig personer med sådan körstil till just dessa bilar? Det nog vara lite av båda, tror jag, avslutar Daniel Odsberg.

Audi och Peugeot delar på andraplatsen i undersökningen då 12 procent av dessa bägge märkens tillfrågade förare säger sig ha fått minst en fortkörningsbot under de tre senaste åren. Men vilka märken sticker ut åt andra hållet? Enligt svaren från undersökningen är det Skoda-förarna, bara tre procent av gruppen har fått fortkörningsbot under de tre senaste åren.