Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Undvik körförbud - här är de nya besiktningsreglerna

Nya besiktningsregler börjar gälla den 20 maj. Reglerna berör cirka 4,5 miljoner fordonsägare och 600 000 fordon riskerar att få körförbud. Datumet man fick på det senaste besiktningsprotokollet kan vara fel meddelar Transportstyrelsen.

Som en följd av en anpassning till EU-lagstiftningen har nya besiktningsregler tagits fram som börjar gälla den 20 maj och cirka fyra och en halv miljoner svenska fordonsägare berörs av de nya reglerna. När de träder i kraft kommer vissa fordon att få ett nytt datum för nästa kontrollbesiktning som kan vara tidigare än det som står i det senaste besiktningsprotokollet.

- Fordonsägare måste vara uppmärksamma på att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna. Därför bör alla fordonsägare kontrollera vilket datum som gäller för dem, speciellt om deras fordon är besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen meddelar att cirka 300 000 fordon riskerar att få körförbud om de inte har besiktats i tid när de nya reglerna träder i kraft. Dessutom ligger ytterligare 300 000 fordon i farozonen om de inte besiktas i nära anslutning till den 20 maj. För att underlätta övergången kan fordonsägare besikta sitt fordon mellan den 1 januari och den 19 maj. Detta gäller även för A-traktorer som med de nya reglerna måste besiktas.

Om du är osäker på när ditt fordon ska besiktas så kan du enkelt göra en sökning på Transportstyrelsens hemsida för att få svar på när det är dags för besiktning av ditt fordon. Följ länken här för att komma till sökfunktionen.

Förändringar som berör flest

Personbilar ska besiktas

• 

första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången

andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes

därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Krav på besiktning införs för A-traktorer.

Fordon – oavsett vikt – som är äldre än 50 år och inte används i yrkestrafik samt motorcyklar som är äldre än 40 år behöver inte besiktas. Detta under förutsättning att fordonet har gått igenom en godkänd kontrollbesiktning under de senaste 24 månaderna före den 20 maj 2018.

Källa: Transportstyrelsen.