Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Unga manliga förare somnar lättare bakom ratten

I USA har man genomfört en studie bland 147000 bilförare om deras sovvanor bakom ratten. 1 av 24 förare erkänner att de har somnat bakom ratten senaste tiden. Unga män är representerade i högre grad än andra.

Amerikanska Centers for Disease Control and Prevention (ungefär Centrum för kontrollerande och förebyggande av sjukdom) har genomfört en undersökning bland 147000 personer i 19 delstater i alla åldrar för att se hur vanligt det är att somna bakom ratten när man kör bil.

 Utfallet blev att 4,2 procent (drygt 1 av 24 förare) säger sig ha somnat bakom ratten den senaste tiden. Centers for Disease Control and Prevention tror dock att siffran är betydligt högre än så då många inte inser att de somnat bakom ratten. Det räcker att man nickar till under några få sekunder för att det ska vara förenat med livsfara. I svensk motorvägsfart (110 km/h) hinner man färdas 30,5 meter på en sekund.

 Undersökningen visade också att den kategori bilförare som oftast somnar bakom ratten är män mellan 25 och 34 år och att dessa oftast är överviktiga och normalt sover färre än sex timmar per natt.

 Vanligast att somna bakom ratten visade det sig vara i Texas, även om Centers for Disease Control and Prevention reserverade sig för att de undersökta i Texas i högre utsträckning kan ha varit yngre män. I Oregon har man fler vakna bilister än i övriga USA.

 Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar mellan sju och nio timmars sömn varje natt för att vara en lämplig bilförare och att man bakom ratten ska vara observant över de varningssignaler som kan vara tecken på trötthet. Exempel på sådana varningssignaler är att man oftare kör över de frästa spåren längs med vägmarkeringarna (som ger ifrån sig ett ljud) eller att man inte kommer ihåg de sista kilometerna man kört.