Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mecum Auctions

Unik Ford Shelby Cobra såld för rekordpris

En minst sagt unik Ford Shelby Cobra har sålts för skyhöga 23 miljoner kronor på auktion i Kalifornien. Endast ett exemplar av konceptbilen finns. 

Utvecklad i samarbete med legendaren Carroll Shelby, V10-motor, helt eget chassi och endast tillverkad i ett exemplar är nästintill så unikt det kan bli i bilkretsar. Nu har konceptbilen som aldrig togs i produktion bytt ägare under en auktion på Monterey Car Week i Kalifornien. Priset landade på höga 2,4 miljoner dollar, cirka 20,9 miljoner kronor, till det kommer köparprovision på 240 000 dollar vilket gör att priset landade på norr om 23 miljoner kronor. För det fick köparen en bit av unik bilhistoria.

1 AV 3
Foto: Mecum Auctions
2 AV 3
Foto: Mecum Auctions
3 AV 3
Foto: Mecum Auctions

Ford Shelby Cobra Concept presenterades första gången under bilsalongen i Detroit 2004, samma år visades även Shelby GR-1 Concept upp för första gången på Pebble Beach. Shelby Cobra Concept utvecklades som en hyllning till originalet från 1962 och gjordes i samarbete med ingen mindre än Carroll Shelby själv. Under utvecklingen fick bilen smeknamnet ”Daisy”, ett projekt som Shelby själv verkar ha brunnit för.
– Det finns så många saker kvar i världen som jag vill göra... och att bygga en ny Cobra är nummer ett, sade Carroll Shelby under utvecklingstiden.
Tyvärr så fick Shelby inte som han önskade men han fick åtminstone köra konceptbilen. Exakt hur många mil som står på mätaren i dagsläget är okänt men enligt Mecum Auctions som klubbade bilen ska totalt 24 mil ha rattats av Carroll Shelby själv.

Till skillnad från många andra konceptbilar är Shelby Cobra Concept fullt körbar och har dessutom ett nästintill unikt chassi, samt helt egen kaross och interiör där de ytterst få delar som kommer från andra bilmodeller är hämtade från Ford GT som sattes i produktion 2004.
Under huven som är hängd i framkant sitter ännu en unik skapelse, en 6,4-liters V10-motor med aluminiumblock och torrsump, en motor endast tillverkad i fyra exemplar av Ford. Effekten uppgår till 613 hästkrafter och omkring 680 newtonmeter, kraften skickas via en sexväxlad transaxel till bakhjulen. Något som gott och väl borde räcka till att sätta fart på Shelby Cobra Concept som är snäppet större än samtida Mazda MX-5, NC, och väger under 1 400 kg.

1 AV 6
Foto: Mecum Auctions
2 AV 6
Foto: Mecum Auctions
3 AV 6
Foto: Mecum Auctions
4 AV 6
Foto: Mecum Auctions
5 AV 6
Foto: Mecum Auctions
6 AV 6
Foto: Mecum Auctions

Förra gången denna Shelby Cobra Concept bytte händer var priset 825 000 dollar, cirka 7,2 miljoner kronor, endast en tredjedel av vad den såldes för nu. Det uppskattade priset var mellan 1,5-2 miljoner dollar.
Den första Shelby Cobra-bilen såldes för några år sedan på auktion och såldes få för skyhöga 13,75 miljoner dollar, 120 miljoner kronor.

https://www.youtube.com/watch?v=JQBWYk4ER9c&ab_channel=MecumAuctions