Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lamborghini

Unik Lamborghini Diablo såld från Gällivare

En mycket speciell Lamborghini har nyligen lämnat en villaförort i Gällivare för att få nytt liv i Miami.

”Unik” är något som i bilannonser numera kan avfärdas som floskler, liksom ”chans att förvärva” eller ”kommer stiga i värde”. Men samtliga stämmer faktiskt in på just denna Lamborghini Diablo.
Under de senaste dryga tjugo åren har den haft en förhållandevis tillbakadragen tillvaro i norra Sverige, närmare bestämt Gällivare. En lila Lamborghini Diablo SE30 med serienummer 000 som kom till Sverige 2001, men som innan dess haft ett mycket händelserikt liv. Just detta exemplar har nämligen använts som utvecklingsbil av Lamborghini mellan 1992-1997. Den har synts flitigt i såväl biltidningar som på bilmässor världen över, och även bland Lamborghinis egna material och kataloger.
Den ska ha använts för att testa lättviktsmaterial och sägs ha cirka 100 hästkrafter mer än ”vanliga” Lamborghini Diablo SE30. Något som skulle betyda en effekt på uppåt 620 hästkrafter, vilket troligen gjorde den till den snabbaste bilen från märket när det begav sig.

https://www.instagram.com/p/Ctwd7JIO-EO/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Ägaren ska enligt Norrländska Socialdemokraten ha köpt bilen genom ett inbyte med sin Ferrari Testarossa för en miljon kronor.
Under sin tid i Gällivare ska den enligt uppgift stundvis ha använts som bruksbil av ägaren, men sedan 2011 har den varit avställd. Vid den senaste besiktningen samma år var mätarställningen drygt 4 200 mil.
I Lamborghinikretsar har bilen varit känd sedan länge men ägaren har inte velat sälja, inte ens när Zlatan Ibrahimovic via ombud försökt köpa den. Men i slutet av juni blev den till slut såld. För elva miljoner kronor till den den amerikanska bilhandlaren Curated, som specialiserat sig på just mycket speciella versioner av ikoniska bilmodeller.
I en video på deras youtube-kanal får vi veta mer om bilens historia och dess resa från Gällivare till Miami.

20 augusti kommer den att ställas ut på Pebble Beach Concours d'Elegance i Kalifornien. Bilen har genomgått en restaurering hos Curated och ryktas vara till salu för omkring 40 miljoner kronor.

https://youtu.be/4HSXyprhl6Q