Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Unik McLaren P1 hyllar Ayrton Senna

Ayron Sennas vinnarbil från 1988 går igen i McLaren P1 GTR. Klassiskt!

Ayrton Senna tog sin första av tre Formel 1-titlar 1988, det har McLaren firat med att bygga en specialversion av modellen P1 GTR. Bilen, med chassinummer 12, är lackad som den McLaren MP4/4 Senna körde under året – med just siffran 12 på karossen.

McLarens Formel 1-bilar har ändrat färgscheman genom åren men är förmodligen mest kända i kulörerna rött, vitt och svart efter sponsorn Marlboro. Samarbetet börjades 1974 och färgkombinationen höll i sig till säsongen 1996. På den nya McLarenbilen finns dock inte cigarettmärkets namn utan den ”streckkod” som senare kom att ersätta detta.

På bilen, som är byggd av divisionen MSO, McLaren Special Operations, ses även logotypen för varumärket Senna, Brasiliens flagga och på dörrtrösklarna finns ett välkänt citat från racingstjärnan. Invändigt hittar vi logotypen på nytt och en Alcantaraklädd ratt. Originalstolarna är ersatta av de från McLaren-modellen med just namnet Senna (vår provkörning av den bilen kan du se och läsa här).

800 extra timmar har lagts på bilen, och då pratar vi bara om lack och dekalering. I övriga har bilen uppdaterat aerodynamikpaket som ger 800 kg i marktryck att jämföra med 650 för den ursprungliga versionen.

Bilen har ägaren, med Senna-familjens tillåtelse, döpt till ”Beco” vilket var Ayrtons smeknamn.

McLaren P1 GTR byggdes i 58 exemplar mellan åren 2015-2016.