Unik Miura renoverad av Lamborghini

En av sin sort är färdigställd efter 19 månaders arbete: Lamborghini Miura SVR.

Att biltillverkare tittar i backspegeln och kavlar upp skjortärmarna har vi skrivit om tidigare här på teknikensvarld.se. FCA har renoverat gamla bilar för försäljning medan Jaguar Land Rover gått än längre och startar nyproduktioner av gamla modeller.

Lamborghini har nu följt upp, även om det handlar om blott en bil som man renoverat på uppdrag av ägaren. Det handlar om chassi nummer 3781 av modellen Miura som levererades till en handlare i Turin efter att ha ställts ut på stadens internationella bilsalong – ett skäl nog att kalla den unik.

Efter en rad ägare hamnade den dock hos tyske Heinz Straber som 1974 tog den till Sant’Agata för uppgradering, något i stil med testföraren Bob Wallaces Jota eller den mer nedbantade SV/J, som då bara hade tillverkats i sex exemplar. Produktion av Miura var dock till ända så Lamborghini byggde en unik bil: SVR. Visuellt är det lätt att ta bilen med sin frontspolier, gälar på skärmarna, vinge på taket och breda höfter.

Foto: TAKAAKI TSUKAHARA

Bilen såldes 1976 till Japan och Hiromitsu Ito där den fick stor uppmärksamhet och blev såväl ämne för en serietidning som modellbil.

2015 köpte dagens ägare bilen och skeppade över den i delar till Italien. Det har tagit den historiska divisionen PoloStorico 19 månade att sätta samman bilen då man inte hade mycket hjälp av originalritningarna. Sportstolar, fyrpunktsbälte och skyddsbåge är det som skiljer bilen från 1974 då den kommer att köras en hel del på bana som nyrenoverad.

763 exemplar byggdes av modellen Miura mellan åren 1966 och 1972 och kan med sin mittmotorlayout ses som den moderna supersportbilens moder.

Vi har tidigare skrivit om en unik Miura som Lamborghini har låtit renovera: utställningsbilen från Genève 1971.