Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En Rolls-Royce 25/30 HP från 1936 ska gå under klubban i Sverige.En Rolls-Royce 25/30 HP från 1936 ska gå under klubban i Sverige.En Rolls-Royce 25/30 HP från 1936 ska gå under klubban i Sverige.
En Rolls-Royce 25/30 HP från 1936 ska gå under klubban i Sverige. Foto: Bilweb Auctions

Unik Rolls-Royce från 1936 säljs på svensk webbauktion

Sajten bilwebauctions.se har ett gäng intressanta klassiska fordon fortsatt till salu innan auktionen avslutas i morgon. Frågan är om något slår den säregna Rolls-Royce som nu går under klubban med ett beräknat värde på runt halvmiljonen.

Bilen i fråga är en Rolls-Royce 25/30 från 1936 som säljs i orenoverat originalskick. Under huven sitter en sexcylindrig radmotor på 116 hästkrafter. Den utvändiga svartgula färgkombinationen matchas invändigt med brun läderklädsel.

Objektet har en fascinerande historia och såldes från början till ett bergsråd vid namn Walter Gräsbeck i Helsingfors. Han handlade med ryska diplomater och bland dem var det inte jättepopulärt att köra Rolls-Royce, varpå han sålde bilen.

1 AV 4
Foto: Bilweb Auctions
2 AV 4
Foto: Bilweb Auctions
3 AV 4
Foto: Bilweb Auctions
4 AV 4
Foto: Bilweb Auctions

Den gick i stället vidare till en annan Helsingforsbo – baron Gustaf Woldemar Wrede. Andra världskriget bröt ut och bilen blev kvar i garaget. Till Sverige hittade den efter krigsslutet 1947 och hade då endast gått 200 mil. Köpare var en kapten kallad Sven Jeansson, bosatt i Kalmar.

Jeansson blev senare tysk konsul och Rollsen stannade i hans ägo ända fram till konsulens frånfälle 1985. De nya ägarna ställde ut bilen på Borgholms bilmuseum där den blev stående i 20 år innan nuvarande innehavaren Anders Björkman slog till. Han har tagit med bilen till olika Rolls-Royce-träffar och han har kört runt 1 500 mil i den.

1 AV 4
Foto: Bilweb Auctions
2 AV 4
Foto: Bilweb Auctions
3 AV 4
Foto: Bilweb Auctions
4 AV 4
Foto: Bilweb Auctions

Björkmans Rolls-Royce är givetvis inte den enda häftiga klassikern ute på sajten. Där finns exempelvis även en minst lika tjusig Mercedes-Benz W136 från 1936 ute med ett liknande beräknat värde, en Sunbeam Alpine från 1953 och en Oakland Cabriolet från 1923 som trängs med många andra pärlor.

Besök auktionen här och välj ut en egen favorit bland samlingen. Kanske det till och med blir ett bud? Berätta då gärna med en kommentar nedan.