Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bilweb Auctions

Unik Volkswagen-samling säljs i Sverige i helgen

Har du länge gått och väntat på ”den där folkan”? Då har du sannerligen din chans nu, för under lördagen säljs världens kanske finaste Volkswagen-samling – i Sverige!

Har du hört talas om Holmgrens Volkswagen-museum i Pålsboda, ungefär 30 minuters körning söder om Örebro? Den lilla orten har under många år varit hemvist för en av världens finaste Volkswagen-samlingar, så fin att det är svårt att tro att självaste Volkswagen kan visa upp något lika imponerande.

Museet har drivits av Bengt Holmgren, en man med kärlek till bilar och då framför allt Volkswagen. Men nu är det slut på verksamheten.

– Det belastar både mig och familjen alldeles för hårt. Vi klarar inte det här längre. Jag har kommit till vägs ände, säger Bengt Holmgren till SVT.

Därför ska nu samtliga fordon, 66 stycken varav nästan alla är Volkswagen-modeller eller Volkswagen-baserade modeller, säljas på auktion denna helg, närmare bestämt under lördagen.

En av världens äldsta Volkswagen-bilar, en svensksåld Volkswagen Typ 1 1948. Säljs under lördagen, precis som 65 andra fordon, nästan alla av märket Volkswagen. Foto: Bilweb Auctions

Auktionen har på grund av det fantastiska utbudet rönt en hel del uppmärksamhet även utomlands. Inte undra på det, många av bilarna är i perfekt originalskick. Och ögonstenen i samlingen får nog en Typ 1 (folkabubbla) från 1948 anses vara. Den är en av världens äldsta Volkswagen-bilar, tillverkad den 7 december 1948 och importerad av Scania-Vabis till Sverige tillsammans med 54 andra bilar under 1949. Bilen köptes av Försvarets Materielverk som en av ett dussin (tolv) bilar som brukades av Arméns jägarskola i Kiruna. Bilen är helrenoverad efter många år av letade av delar. Den värderas till mellan 1,2 och 1,4 miljoner kronor.

LÄS MER: Succébilen ingen ville ha

Volkswagen SP2 1973, byggd i Brasilien. Foto: Bilweb Auctions

Det är inte lätt att hitta några bilar att lyfta fram lite extra, det är ju så många fina bilar som går under klubban i helgen, men om vi måste så är det sportcoupén SP2, en modell som byggdes i Brasilien under några år på 1970-talet, Typ 181 (som du kan läsa mer om här), alla de olika Karmann-Ghia-modellerna och så klart flera av ”bubblorna”, det vill säga Typ 1-bilarna.

En Volkswagen Typ 181 från 1974 säljs också. Foto: Bilweb Auctions

Auktionen äger alltså rum under lördagen. Auktionssajten hittar du här. Du måste klicka dig in till den och spana in alla bilarna, för frågan är när du nästa gång får se så många klassiker på en och samma gång. Förmodligen aldrig.

SE MER: Till auktionssajten