Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mitsubishi

Uppdaterad Mitsubishi ASX till Genève

Mitsubishis kompaktsuv ASX uppdateras. Kraftfull front, LED-ljus och nytt infotainmentsystem hör till nyheterna. Bilen täcks av i Genève men här är de första bilderna.

Mitsubishi ska inte bara visa upp morgondagens teknik och design i form av Engelberg Tourer Concept under vårens bilsalong i Genève utan även vad som väntas alldeles runt hörnet. På plats ska nämligen uppdaterade ASX finnas – en bil som börjar att säljas under det tredje kvartalet 2019. Kompaktsuven ASX lanserades 2009 och har sålts i över 1,32 miljoner exemplar i 90 länder. Största marknaderna är Australien, Nordamerika och Kina. I Sverige såldes det 426 ASX under 2018 att jämföra med 3 247 för märkets storsäljare Outlander

Foto: Mitsubishi

 Mitsubishi har redan släppt bilder på ASX årsmodell 2020 och med dessa även lite information. Formmässigt märks en ny och mer kraftfull front liknande den hos uppdaterade pickupen L200/Triton. En evolution av formspråket ”Dynamic Shield” som vi känner från modellerna Eclipse Cross (läs vår provkörning av bilen här) och Outlander. Utmärkande på nya ASX är samlingarna av blinkers och dimljus med LED-teknik på stötfångarens sidor. Med den nya fronten har även modellen fått en mer flack huv. Även baktill hittar vi LED-teknik och med det en ny ljusgeometri. En del nya veck ser vi på bakluckan och stötfångaren men uppdateringen är mindre omfattande här. 

Foto: Mitsubishi

 Invändigt har det hänt än mindre på designfronten även om pekskärmen växt till åtta tum och det nya infotainmentsystemet Smartphone Link Display Audio (SDA) har kommit till. Systemet är redo för Android Auto och Apple CarPlay och har även en USB-ingång. För den europeiska marknaden finns ett navigationssystem från Tom Tom med trafikinformation i realtid. 

Foto: Mitsubishi

 Nya ASX kommer till Europa med såväl fram- som fyrhjulsdrift och med fem växlad manuell låda eller en CVT-låda kopplad till en tvåliters bensinmotor. Modellen testades senast i Teknikens Värld nummer 23/2013 (se bild nedan) och blev endast slagen av Peugeot 2008. ASX satte inga hjärtan i brand men var inte dålig på en enda punkt. Minuspoäng dock för ljudkomfort och seg 1,6-litersmotor på 117 hästar.

Mitsubishi ASX i test, Teknikens Värld nummer 23/2013.Mitsubishi ASX i test, Teknikens Värld nummer 23/2013.Mitsubishi ASX i test, Teknikens Värld nummer 23/2013.
Mitsubishi ASX i test, Teknikens Värld nummer 23/2013. Foto: Glenn Lindberg

Genèvesalongen håller öppet 7 till 17 mars.