Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppdaterad Volkswagen Golf kommer 2016 med rörelsekontroll

Det har bekräftats att Volkswagen Golf facelift anländer i slutet av nästa år, då med digitalt mätarkluster och stor infotainmentskärm som reagerar på rörelser.

Dagens Volkswagen Golf, generation sju, lanserades under 2013 (kombin 2013) och det är sagt att en ny generation kommer 2017 med tanke på Volkswagens nya strategi med korta livscykler om fem år. Enligt AutoExpress handlar det om en uppdaterad version av dagens generation, men det är inte otänkbart att Volkswagen benämner den som en ny generation, inte minst med tanke på att modellen kommer att bjuda på en hel del större förändringar.

Volkswagens Heinz-Jakob Neußer, ansvarig för drivlineutvecklingen på företaget, har på CES-elektronikmässan i Shanghai bekräftat att Golf i uppdaterat utförande kommer i slutet av 2016 och då med en högre grad av mobila uppkopplingsmöjligheter och mer avancerad styrning. Han bekräftade också att den typ av gesture control, eller rörelsekontroll om vi väljer ett svenskt ord för tekniken, som vi såg i konceptbilen Golf R Touch tidigare i år tar plats i den Golf som kommer om cirka ett och ett halvt år.

Tre skärmar som styrs med hjälp av handrörelser, det är vad vi har att vänta oss i Golf från och med sent nästa år.

Det rörelsekontrollerade infotainmentsystemet, som vi i filmen nedan ser exempel på hur det fungerar i Golf R Touch, kommer sannolikt att utgöras av tre skärmar tillsammans med fem sensorer. Största skärmen kommer att finnas överst på mittkonsolen där den möter instrumentbrädan. Denna högupplösta skärm mäter 13 tum. Under den finns en mer konventionell skärm på åtta tum, även den kontrollerbar med hjälp av handrörelser och tryck. Den tredje skärmen finner man i mätarhuset och ersätter de traditionella mätarna med digitala diton. 12,3 tum stor är mätarhusets skärm, precis som på Audi TT.Tack vare de tre skärmarna kommer Golf från och med nästa år att bli av med en stor del av de vanliga knapparna och vreden. Ljudvolym, klimatanläggning, soltaklucka och liknande kommer i stället att opereras med hjälp av några rörelser med högerhanden (vänsterhanden om bilen är högerstyrd).De funktioner där man är tvungen att verkligen peta på skärmen sägs ge riktig feedback så man inte behöver fumla och ta blicken från vägen för att få bekräftat om man tryckte rätt eller inte.

https://youtu.be/FmFIRUI2AJs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!