Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilolycka pga FacebookBilolycka pga FacebookBilolycka pga Facebook
Bilolycka pga Facebook Foto: Wrock

Uppdaterade Facebook bakom ratten – körde ihjäl sig

Vi har många gånger uppmanat er att inte använda mobiltelefonen vid bilkörning. Konsekvenserna av att koncentrera sig på telefonen i stället för bilkörningen kan bli ödesdigra.

Vi har skrivit många artiklar och krönikor om att inte pilla på mobiltelefonen när du befinner dig bakom ratten i trafiken. Senast för två veckor sedan visade vi en avskräckande film som ingår i en kampanj från amerikanska trafiksäkerhetsorganisationen NHTSA. Den filmen var som tur är inte äkta, men vad du nu ska läsa är på riktigt och får fungera som en grym tankeställare till alla förare där ute som trotsar sunt förnuft och den nya mobillag vi har i Sverige.

På torsdagsmorgonen förra veckan körde 32-åriga Courtney Sanford i North Carolina när hon via Facebook ville berätta för sina vänner hur glad en viss sång gör henne. Hon uppdaterade sin Facebook-status med raden ”Den glada sången gör mig GLAD!”. Sekunder senare var hon död. Hon hade kommit över på fel sida av vägen och krockat med en lastbil och Courtney Sanfords bil började brinna. Lastbilsföraren, en 73-årig man, klarade sig med mindre skador men var chockad efter kollisionen som kastade lastbilen av vägen och in i ett träd.

Polisen i North Carolina fick klockan 08.34 in samtal om att en bil hade krockat och stod i brand. Senare fick polisen reda på av Courtney Sanfords vänner att hon hade uppdaterat sin Facebook-status klockan 08.33.

– Facebook-uppdateringen gjordes vid 08:33. Vi fick samtalet om olyckan vid 08:34. På bara några sekunder, var ett liv över bara för att hon meddelade några vänner att hon var glad, säger konstapel Chris Weisner vid High Point-polisen till tv-stationen Fox WGHP.

En annan poliskonstapel vid namn Barry Roberts hoppas att denna hemska olycka fungerar som väckarklocka till andra förare att körningen ska ha full uppmärksamhet.

– Det finns inget textmeddelande, inget inlägg, inget telefonsamtal, ingen e-post, det enda som är viktigt är att vart du än är på väg ska du komma fram säkert, säger han till Global News.

Roberts berättar också att den i förolyckade Courtney Sanfords mobiltelefon hittades flera bakom ratten-selfies, självporträtt tagna under körning, som tagits dagarna innan olyckan.

 Dessutom informerade han att Courtney Sanford inte använde bilbältet på ett korrekt sätt. Bältesdelen som ska sitta över bröstkorgen och axeln hade hon bakom sig. Roberts är dock osäker på om bältet hade räddat hennes liv om det hade använts på rätt sätt.

Bilen på bilden ovan har ingenting med Courtney Sanfords olycka att göra.

Förhoppningsvis kan denna artikel fungera som en väckarklocka för svenska bilförare som gärna använder mobiltelefonen vid körning. Se även gärna filmen nedan hur bara några bråkdelar av en sekund med fokus på telefonen kan vara ödesdigert.

https://youtu.be/6oeCUM2Alaw?width=575&height=353