Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppdaterade Ford C-Max och Grand C-Max officiella

Fords MPV-modeller C-Max och Grand C-Max uppdateras inför 2015. Bland förändringarna hittar vi nya smarta detaljer och – inte minst – nya och uppdaterade motorer med lägre förbrukning.

Ford klev in i kompakta MPV-segmentet 2003 när de lanserade C-Max. Sedan dess har drygt 1,2 miljoner C-Max (inklusive Grand C-Max) sålts i Europa. De både modellerna står i dag för över tolv procent av alla sålda europasålda MPV:er, eller MAV:er som Ford kallar dem. MAV står för Multi Activity Vehicle och är egentligen ett annat namn för MPV. MAV kan dock också stå för Medium Armored Vehicle, men i C-Max fall stämmer inte det.

I dag presenterar Ford uppdaterade versioner av andra generationens C-Max, som alltså också inkluderar sjusitsiga Grand C-Max. Dock benämner Ford dem inte som uppdaterade, de kallar dem för ”nya” och ”tredje generationen”. Det är felaktiga benämningar som Ford inte är ensamma om att missbruka i bilbranschen. C-Max och Grand C-Max modellår 2015 är vad man kallar för facelift, även om det är mycket nytt.

Nytt är till stora delar utseendet. Familjen C-Max har nu samma ansikte som exempelvis uppdaterade Focus, det vill säga ”Aston Martin-fronten”. C-Max har dock lite annorlunda strålkastare och stötfångarparti än ovan nämnda Focus. Inte lika ”spetsig” i utförandet. Borta är de runda dimljusen. De har ersatt med rektangulära doningar.

I övrigt är både C-Max och Grand C-Max näst intill identiska med hur de såg ut tidigare. Enda större skillnaden är bakljusen på C-Max som har fått ny formgivning.

Inga jättenyheter av det som är synligt på insidan.Inga jättenyheter av det som är synligt på insidan.Inga jättenyheter av det som är synligt på insidan.
Inga jättenyheter av det som är synligt på insidan.

Interiört är det sig också likt, så när som på den nya ratten där de runda knappklustren på ekrarna är ersatta med diton i mer konventionellt utförande, samt mittkonsolen som har fått något omarbetad layout med färre knappar och mindre ytor av glansig plast.

På mittkonsolen sticker den stora färgskärmen på åtta tum ut. Den innehåller Fords senaste Sync 2-infotainmentsystem, samma som i uppdaterade Focus, med förbättrade möjligheter till uppkoppling och röststyrning.

En annan nyhet som märks från insidan i C-Max och Grand C-Max 2015 är ljudnivån (som alltid upplevs olika från person till person). Ford har satsat på tjockare rutor i sidofönstren och mer ljudisolerande tätning runt ytterbackspeglarna och bakluckan. Dessutom har motorutrymmet fått mer ljudabsorberande material, framför allt på dieselmodellerna.

För att ytterligare höja åkkomforten har Ford förbättrat dubbelmassesvänghjulet och monterat nya  motorfästen som tillsammans ska motverka att bilen rister när motorn startas och belastas hårt.

En annan komfortdetalj, som dock bara kan nyttjas när bilen är stillastående, är automatisk bakluckeöppning. Med en fotrörelse bakom/under stötfångaren kan man få bakluckan att öppna sig.

Automatisk bakluckeöppning.Automatisk bakluckeöppning.Automatisk bakluckeöppning.
Automatisk bakluckeöppning.

Styrningen har förbättrats, likaså stötdämpningen och säkerhetssystemen har utökats och uppgraderats. Exempelvis har Active City Stop, autobromssystemet med stopp, förbättrats och klarar nu hastigheter upp till 50 km/h (tidigare 30 km/h). Active Braking är ett motsvarande system som agerar i farter upp till 180 km/h.

Adaptiv farthållare som håller konstant avstånd till framförvarande fordon är en av många nyheter på C-Max och Grand C-Max.

Maskinellt bjuder Ford på både nya och gamla motorer, där alla har setts över för bättre bränsleekonomi. 1,0-liters EcoBoost-motorn på 100 alternativt 125 hästkrafter finns kvar sedan tidigare. Nytillskottet på bensinsidan är en 1,5-liters EcoBoost-motor som ger antingen 150 eller 182 hästkrafter.

På dieselsidan försvinner 1,6-litersmaskinen för att ersättas av en 1,5-liters TDCi-motor som ger antingen 95 eller 120 hästkrafter. Gamla 1,6:an fanns i utförande med 95 och 115 hästkrafter.

Stora dieseln, den som benämns 2,0 TDCi och som hittills erbjudits med effekttuttagen 115, 140 och 163 hästkrafter, ska ha förbättrats genom lägre förbrukning (upp till 20 procent bättre) och mer effekt (upp till fyra procent fler hästkrafter).

Alla motorer är Euro 6-certifierade för framtiden.

Ford C-Max och Grand C-Max har världspremiär på bilsalongen i Paris i oktober.