Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppdaterade Mazda MX-5 – tre snabba från provkörningen

Hans Hedberg befinner sig i Rumänien, inte för att köra Dacia utan för att ta sig an Mazda MX-5 som har uppdaterats med bland annat mer effekt.

Mazda berättade tidigare i somras att de har uppdaterat populära roadstern MX-5. Både 1,5- och 2,0-litersmotorn har skruvats till för effektivare förbränning samt anpassats till de nya WLTP- och RDE-körcyklerna och lirar numera enligt Euro 6d TEMP-certifieringen som företräder Euro 6d som aktiveras 2020 och 2021. Den större motorn har dessutom fått 15 procent mer effekt.

MX-5 har även fått några nya säkerhetsfunktioner som ingår i det Mazda kallar för i-Activsense. Dessa är autobroms som kan detektera både fordon och fotgängare, autobroms vid backning som kan upptäcka fordon och hinder bakom bilen, trötthetsvarnare, vägskyltsigenkänning och backkamera.

Hans Hedberg känner på rumänsk asfalt med uppdaterade MX-5.Hans Hedberg känner på rumänsk asfalt med uppdaterade MX-5.Hans Hedberg känner på rumänsk asfalt med uppdaterade MX-5.
Hans Hedberg känner på rumänsk asfalt med uppdaterade MX-5.

Nu slår vi Hans Hedberg en signal. Han är nämligen nere i Rumänien och kör uppdaterade MX-5.

Hallå Hans! Innan vi går in på bilen måste du berätta om var du befinner dig.

– Gärna! Jag är, som du skrev i ingressen, i Rumänien. För att vara med exakt, jag befinner mig längs Transfăgărășan i bergskedjan Făgăraş som är en del av den större bergskedjan Karpaterna. Området kallas även för Transsylvanska alperna och Sydkarpaterna. Transfăgărășan kanske inte säger gemene man allt för mycket, men det är en vägsträcka i Rumänien som klassas som en av världens vackraste. Ta en titt på bilden jag har skickat till er så förstår ni.

Du kanske tror att det är Stelvio-passet i Italien, men då tror du fel. Detta är Transfăgărășan i Rumänien, en väg som Nicolae Ceaușescu lät bygga i början av 1970-talet i rädsla för en sovjetisk invasion.Du kanske tror att det är Stelvio-passet i Italien, men då tror du fel. Detta är Transfăgărășan i Rumänien, en väg som Nicolae Ceaușescu lät bygga i början av 1970-talet i rädsla för en sovjetisk invasion.Du kanske tror att det är Stelvio-passet i Italien, men då tror du fel. Detta är Transfăgărășan i Rumänien, en väg som Nicolae Ceaușescu lät bygga i början av 1970-talet i rädsla för en sovjetisk invasion.
Du kanske tror att det är Stelvio-passet i Italien, men då tror du fel. Detta är Transfăgărășan i Rumänien, en väg som Nicolae Ceaușescu lät bygga i början av 1970-talet i rädsla för en sovjetisk invasion.

– Transfăgărășan består av slingriga vägar som följer dalgångarna på ett fantastiskt sätt. Vägen byggdes mellan 1970 och 1974 på order av landets ledare och diktator Nicolae Ceaușescu. Den byggdes inte för att locka turister eller sportbilsägare som vill pressa lite extra i kurvorna. Den byggdes för att fungera som en smidig militärväg om Sovjetunionen skulle få för sig att invadera Rumänien. Tjeckoslovakien på andra sidan Ungern i norr hade ju invaderats av Warszawapakten med Sovjetunionen i spetsen. Året var 1968.

Tack för den suveräna historielektionen. Åter till nutid. Mazda MX-5?

– Fin bil som alltid. Rolig att ratta. Bra klös i den, och tvålitersmotorn har fått 24 extra hästkrafter och fem extra newtonmeter. Dessutom är den mer varvvillig än tidigare och tillåter 7 500 r/min i stället för 6 800 r/min.

Tvålitersmaskinen har fått 24 extra hästkrafter, totalt 184. Det gör bilen accelerationssnabbare.Tvålitersmaskinen har fått 24 extra hästkrafter, totalt 184. Det gör bilen accelerationssnabbare.Tvålitersmaskinen har fått 24 extra hästkrafter, totalt 184. Det gör bilen accelerationssnabbare.
Tvålitersmaskinen har fått 24 extra hästkrafter, totalt 184. Det gör bilen accelerationssnabbare.

Då kan vi räkna med vassare prestanda?

– 0-100 km/h går numera på 6,5 sekunder, tidigare var siffran 7,3 sekunder. Så den rör på sig bättre.

När kommer den till Sverige?

– De första exemplaren når oss i slutet av september. Priserna har justerats en aning. Med Skyactiv-G 1,5-motorn går MX-5 numera loss på 246 600 i stället för 237 900 kronor. Bilen jag kör nu, MX-5 Skyactiv-G 2,0, kostar från 266 000 kronor, sju tusen mer än tidigare. Men så får man ju också en uppumpad motor och en hel del annat, som du nämnde i inledningen av artikeln, för de extra slantarna.