Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppdaterade Porsche Macan Turbo är här med 440 hästkrafter

Det är mer än ett år sedan Porsche presenterade ansiktslyfta Macan. Först nu dyker Turbo-versionen av modellen upp, och den gör det med 40 extra hästar under huven.

I augusti 2018 stoppade Porsche produktionen av suven Macan så som den såg ut innan ansiktslyftet. Fabriken ställdes om och i oktober påbörjades tillverkningen av uppdaterade Macan, och i december uppdaterade Macan S. Till dags datum har man som Macan-spekulant därmed endast kunnat välja mellan en tvålitersmaskin, samma som finns i Volkswagen Golf GTI, på 245 hästkrafter samt en treliters V6-motor, samma som ibland annat Audi S4, på 354 hästkrafter.

Men nu blir det andra bullar eftersom Porsche släpper lös toppversionen inom Macan-serien. Den tyska suv- och sportbilstillverkaren presenterar nämligen i dag uppdaterade Macan Turbo. Tidigare hade Turbo-modellen en V6:a på 3,6 liter som gav 400 hästkrafter och 550 newtonmeter (440 hk och 600 Nm i Performance-utförande). Denna maskin har fått flytta på sig, för nu har Porsche placerat den 2,9 liter stora V6:an som redan används i exempelvis Panamera 4S (även i nya Audi RS4 Avant). Motorn klämmer ur sig 440 hästkrafter och 550 newtonmeter, alltså samma siffror som i Panamera 4S (i RS4 är den ännu lite vassare med 450 hk och 600 Nm).

Med denna mindre motor med dubbla turboaggregat är Macan Turbo snabbare än någonsin. När kraften skickas, via den sjuväxlade PDK-dubbelkopplingslådan, till bilens fyra kontaktytor mot underlaget går 0-100 km/h på 4,3 sekunder. Siffran gäller om bilen är Sport Chrono-utrustad. Motsvarande tid för gamla Macan Turbo med Sport Chrono var 4,6 sekunder. Det är till och med snabbare än gamla Macan Turbo Performance som gjorde 0-100 km/h på 4,4 sekunder.

Toppfarten har justerats upp till 270 km/h, fyra mer än tidigare med två lägre än gamla i Performance-utförande.

Förbrukningen, som sannolikt är mindre intressant i sammanhang som dessa, uppges ligga på 0,98 liter per liter. Siffran är omvandlad till NEDC efter att ha mätts upp enligt nya WLTP-mätmetoden och därmed lägre än om en ren WLTP-siffra hade redovisats. Koldioxidutsläppet uppges till 224 gram per kilometer.

Foto: richard monning photogaphy

Bland standardutrustningen hittar vi PSCB-bromsar (Porsche Surface Coated Brake), det vill säga skivor som har täckts med ett skikt av volframkarbid, ett mycket hårt ämne bestående av de båda grundämnena volfram och kol. Det sägs bidra till bättre bromsprestanda samt mindre slitage och 90 procent mindre bromsdamm. Kolfiberkeramiska skivor finns för den som vill nå ännu högre nivåer av bromsprestanda med bättre uthållighet. PSCB-bromsarna finns som tillval till övriga två Macan-modeller.

Hjulen som döljer uppdaterade Macan Turbos bromsar är 20 tum stora.

Annat som är standard på Macan Turbo är exempelvis skinnklädda sportstolar som är elektriskt manövrerade och med positionsminne, uppkopplat PCM-infotainmentsystem (Porsche Communication Management) med 10,9-tumsskärm och tillhörande surroundljudsystem från Bose med 14 högtalare på totalt 665 watt.

Bland tillvalen hittas trådlös laddning av mobiltelefon, adaptiv farthållare med kökörningsfunktion och styrassistans som agerar i upp till 60 km/h.

Uppdaterade Porsche Macan Turbo kan beställas från och med nu. I Sverige börjar priset på 910 000 kronor.