Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jeroen Peeters

Uppdaterade Toyota Land Cruiser – tre snabba från provkörningen

Toyota Land Cruiser facelift i Namibia. Testchef Hans Hedberg har fått åka långt för att ta del av förändringarna som är betydligt mer än bara kosmetiska.

Var är du Hans?

– Hej Sverige! Jag är på Skelettkusten i Namibia. Kör nya uppfräschade Toyota Land Cruiser i sanddyner, genom Namiböknen och på upptäcktsresa men bland annat elefantspaning! Temperaturen skiftar, från +10 C på natten i rått kustklimat till över +40 C i stekheta öknen.

Vad är nytt med Land Cruiser?

– Land Cruiser 150-modellen har framförallt begåvats med ett nytt terrängkörningsprogram som skärper framkomligheten ytterligare. Via elektronik styrs bromskrafter och effektutsöndring på ett intelligent vis. Helt ny frontdesign gör bilen betydligt snyggare och säkerheten har förstärkts med nya preventiva system – Toyota Safety Sense som det heter.

Hans Hedberg bakom ratten i uppdaterade Toyota Land Cruiser.

Du äger ju själv en Land Cruiser 100 V8. Antar du känner dig extra hemma nu ute i bushen?

– Javisst, men det finns ju även en större Land Cruiser 200 (efterträdare till 100-modellen), som inte importeras till Sverige. 150:an kallas faktiskt ”Prado” här i Namibia, plus på andra marknader där storebrorsan 200 säljs. Roligast är ändå att snacka med de inhemska namibiska offroad-guiderna som kör Toyota Hilux med grovmönstrade däck plus manuella diffspärrar – tydligen det enda rätta enligt dem!

När finns den i Sverige och till vilket pris?

– Den har precis börjat säljas i Sverige och kostar från 559 900 kronor. Den finns i både fem- och sjusitsigt utförande (tio tusen extra kostar de två bakre platserna) och i de tre utrustningsnivåerna Legend, Invincible och Premium. 2,8-liters dieselmotor på 177 hästkrafter i kombination med en sexstegad automatlåda är det som gäller i samtliga utföranden.