Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppföljare till Honda S2000 ”bekräftad”

Många blev besvikna när Honda lade ned S2000 för sex år sedan. Lika många har nu anledning att börja vända på mungiporna.

Mellan 1999 och 2009 sålde Honda en hyllad roadster vid namn S2000. Någon efterföljare har inte dykt upp, trots att mycket vatten runnit under broarna sedan nedläggningen. Spekulationer har så klart funnits, men inget konkret och framför allt inget officiellt har sagt från Honda (som fyra år efter nedläggningen visade denna).

Fortfarande har Honda inte uttalat sig officiellt, men lite mer substans finns det i följande information. Det är brittiska Autocar som skriver att under en S2000-klubbträff nyligen fanns några från Hondas utvecklingsavdelning på plats – och de kunde inte hålla tyst.

De hintade om att S2000 är på väg att göra comeback och att konceptet ska bli som förr, det vill säga motorn fram och drivningen bak. Två olika motoralternativ tros vara aktuella, dels en basmodell med en 1,5-litersmotor på omkring 180 hästkrafter och dels en toppversion som är tänkt att låna motorn från nya Civic Type R. Det skulle betyda fyra cylindrar, turbo och 310 hästkrafter. Toppversionen ska också skilja sig åt på fler punkter, bland annat chassimässigt.

Oavsett motor så är växellådan tänkt att vara densamma, en kortslagig grej med sex växlar som man måste peta i manuellt.

Det finns dock ett hinder. Honda har nämligen i nuläget ingen passande bakhjulsdriven plattform att utgå från, exempelvis Honda Civic är ju framhjulsdriven. Plattformsproblematiken gör sannolikt att vi får vänta ytterligare något år på S2000-avlösaren, men enligt uppgift ska Hondas chefer vara överens om att en ny S2000 ligger före en baby-NSX på schemat.