Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Uppgifter: Hyundai har fler prestandamodeller på gång

I december är det tänkt att nya Hyundai i30 N, det koreanska märkets utmanare i GTI-klassen, ska börja tillverkas. Men innan den första N-modellen ens haft premiär kommer nu uppgifter om att fler prestandaversioner redan är på gång.

Vi har redan skrivit om att i30 N, som ska tävla mot exempelvis Golf GTI och Ford Focus ST, troligtvis kommer i två versioner: en gatuvariant med 250 hästkrafter och en banversion med 275 hästkrafter. Motorn är i båda fallen en turbomatad tvålitersmaskin.

Men enligt engelska tidningen Autoexpress, som talat med N-avdelningens chef Albert Biermann, är i30 N bara början för Hyundais prestandateam.

– Det kommer inte att ta så lång tid innan det är dags för nästa modell. Den kommer nästa år. Även den tredje modellen kan komma nästa år, eller i början på 2019, säger Biermann till tidningen.

Enligt Autoexpress så är det den lite udda sportcoupén Veloster som står näst på tur att knådas på N-avdelningen. Därefter är det den kommande i30 Fastback som ska trimmas upp. Tilläggsnamnet Fastback innebär en mer slank kupéliknande form än den vanliga hatchback-designen.

i30 Fastback N spås dessutom få ännu mer effekt än vanliga i30 N. Kanske uppemot 300 hästkrafter.

Hyundais N-team har som tidigare känt kramat ur 380 hästkrafter ur tvålitersfyran.

– Det var en tvålitersprototyp – en testmodell. Vi har i dagsläget inga planer på att sätta den i produktion, säger Biermann till Autoexpress.

Även den mindre i20 kommer troligtvis i en N-version innan årtiondet är slut. Kanske inte så konstigt, eftersom Hyundai redan tävlar med i20 i World Rally Championship, WRC.

På frågan om N-avdelningen kan tänka sig att ta sig an en mindre bil än i30 svarar Biermann att företaget inte ser någon anledning att begränsa sig.

i20 N tros komma med en 1,6-liters turbomotor på 200 hästkrafter och bli framhjulsdriven.