Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Traffic Watch UK Ltd

Uppkopplade bilar ska ge bättre vägar

Med hjälp av information som samlats in av uppkopplade bilar ska vägarna bli bättre och säkrare och därmed förebygga trafikolyckor.

Det är Ford Mobility Europa som har genomfört ett tvåårigt projekt och samlat in data från uppkopplade fordon i kombination med detaljerade platsobservationer. Sedan har det analyserats varför det sker fler olyckor på vissa vägsträckor samt i vissa situationer. På så vis har man försökt kartlägga vissa förarbeteenden och hur skador samt fel på vägsträckor kan orsaka problem.

Data från uppkopplade fordon i London användes för att identifiera vilka vägsträckor som troligast skulle vara olycksdrabbade i framtiden. I projektet har biltillverkaren arbetat med det brittiska trafikledningsföretaget Traffic Watch UK. Förarbeteenden och vägförhållanden som bidrar till trafikolyckor kartlades. Studien ska hjälpa myndigheter som genom enkla förbättringar av vägar och korsningar radikalt kan minska antalet trafikolyckor.

– Att använda data för att identifiera var trafikolyckor mest troligt inträffar är en sak, att bevisa att konceptet fungerar är en annan. Vi har nu tagit det innovativa trafiksäkerhetskonceptet som vi presenterade förra året ett steg längre genom att samarbeta med experter inom anläggningsteknik för att bättre förstå orsakerna bakom trafikolyckor och därefter kommit med förslag på hur de ska hanteras, säger Jon Scott, projektledare för City Insights på Ford Mobility i Europa.