Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071012-okq8-diesel-eco20
071012-okq8-diesel-eco20
071012-okq8-diesel-eco20
071012-okq8-diesel-eco20

Uppskjuten lansering av Diesel Eco20

OKQ8 väljer att skjuta upp lanseringen av nya biodieseln Diesel Eco20 på grund av den massiva kritik som uppstått. Valet av råvaror är det som sticker i ögonen på bland annat miljöorganisationerna.

Vi har tidigare skrivit om den massiva kritik som OKQ8:s nya biodiesel har fått ta emot då palmolja är en av råvarorna i det miljövänliga dieselalternativet. Nu skjuter OKQ8 alltså upp lanseringen av Diesel Eco20 på grund av detta, en lansering som egentligen skulle ha ägt rum i slutet av oktober. 

– För OKQ8 är det oerhört viktigt att möta kundernas krav på en mer klimatanpassad diesel. Diesel Eco20 är marknadens klimatvänligaste dieselalternativ. Den diskussion som nu förs om råvaran palmolja riskerar tyvärr att skymma detta faktum. Därför har vi valt att skjuta upp lanseringen, säger Camilla Slunge Dowling, miljöchef på OKQ8 och med på bilden ovan.

OKQ8 har hela tiden varit väl medvetna om problemen med produktionen av palmolja och hotet mot regnskogarna.

– Den palmolja som var tänkt att användas som råvara i Diesel Eco20 odlas inte i Indonesien, där bland annat de hotade orangutangerna finns, utan på odlingar i Malaysia som följer de certifieringsvillkor som ställs upp av Round Table of Sustainable Palm Oil, säger Camilla Slunge Dowling. Dessutom görs oberoende revisioner av de plantager som vår leverantör använder. Hållbart producerad palmolja är ett bra bränsle som ger en god klimateffekt genom kraftigt reducerade koldioxidutsläpp.

Lanseringen av Diesel Eco20 är ett led i OKQ8:s långsiktiga klimatarbete.

– Diesel Eco20 är i dag det bästa tillgängliga dieseldrivmedlet för klimatet och minskar koldioxidutsläppen avsevärt jämfört med vanlig diesel, säger Camilla Slunge Dowling..

OKQ8 kommer att fortsätta föra dialog med olika miljöorganisationer, myndigheter och leverantörer och överväga de val av råvaror som finns tillgängliga på marknaden.

– Det är viktigt att understryka att OKQ8 kommer att fortsätta att driva utvecklingen på miljöområdet. Vi kan inte förlita oss på andra eller att vänta in den ultimata lösningen. Klimathotet är alldeles för allvarligt för att vi ska sitta med armarna i kors, betonar Camilla Slunge Dowling.