Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Urus en fullträff för Lamborghini

I kommentarsfälten spyddes det galla över Lamborghinis nya suv Urus. Men kommentarsfält speglar sällan verkligheten, inte heller denna gång.

I början av december i fjol var det så dags. Efter många år av konceptbilar, spekulationer, dementier – och så vidare – drogs till slut skynket av Lamborghini Urus, märkets första suv sedan 1980-talsmodellen LM002.

Lamborghini förväntade sig ett varmt och positivt mottagande, men inte i den omfattning som de upplevt sedan avtäckningen. Enligt företagets vd Stefano Domenicali har antalet beställningar vida överstigit deras vildaste fantasier.

Det intressanta för Lamborghini är att de med Urus har lyckats nå ut till en helt ny skara människor. 70 procent av beställarna är nämligen helt nya Lamborghini-kunder, och många av dem är kvinnor, till skillnad mot köparna av Lamborghinis övriga modeller.

Lamborghini Urus har en ingångspris på motsvarande 1,7 miljoner kronor. Hög prislapp, men det hindrar inte beställarna att plocka på extra godis för i genomsnitt 330 000 kronor.

5 000 exemplar räknar man med att bygga ihop under 2018, en siffra som under 2019 ska stegras till 8 000 Urus årligen. Högre än så vill inte Lamborghini gå, de vill nämligen behålla märkets exklusivitet och sällsynthet på vägarna.

I fjol sålde Lamborghini totalt 3 815 bilar världen över.