090807-usa-byter-bil
090807-usa-byter-bil

USA byter bil

Cash For Clunkers har satt ordentlig fart på den amerikanska nybilsförsäljningen. Skrotpremien på upp till 4 500 dollar har gjort att 180 000 nya bilar har sålts och det blir nu tydligt vart den amerikanska bilmarknaden är på väg.

 USA:s federala skrotpremie, Cash For Clunkers, har visat sig vara en rejäl adrenalinkick för den krisdrabbade nybilsmarknaden. Premien, som ger nybilsköpare upp till 4 500 dollar i rabatt om de skrotar sin gamla bil, har bara funnits i några veckor men redan har drygt 180 000 nya bilar sålts. Detta enligt uppgifter från det amerikanska transportdepartementet. Amerikansk media rapporterar om en strykande åtgång på bilarna ute hos återförsäljarna. Chrysler-säljarna har tidigare drunknat i osålda bilar men uppges nu vara nere på ”farligt” låga lagernivåer.

Enligt siffrorna från transportdepartementet är General Motors den stora vinnaren på skrotpremien. 18,7 procent av alla bilar som sålts inom ramarna för programmet har varit GM-bilar. Toyota ligger inte långt efter med en andel på 17,9 procent, följt av Ford med 16 procent.

Siffrorna över försäljningen ger en god inblick i vart den amerikanska bilmarknaden är på väg. Drygt 80 procent av alla bilar som har skrotats är så kallade light trucks (pick-uper, suvar och vans) och 59 procent av de nya bilar som har sålts är normalstora personbilar. Toyota Corolla toppar den individuella modellförsäljningen följd av Ford Focus och Honda Civic. Toyota plockar även fjärde- och femteplatserna med Prius och Camry. Som synes är det japansk dominans i toppen. De amerikanska bilarna hamnar dock i topp på en annan lista. Alla de tio mest skrotade bilarna är av amerikansk börd.

Läs mer