080624-usa-ford-focus Foto: © Michel de Vries 2007

USA byter till europeisk Ford Focus

Nu är det bestämt att den europeiska versionen av Ford Focus ska säljas även i USA. Förändringen på USA-marknaden gör att Ford ger upp den amerikaniserade Focusen, till förmån för den bättre och snyggare europén.

Den amerikanska bilmarknaden är sig inte lik. Den tydliga övergången till mindre bilar drivs av de stigande bränslepriserna. Men förändringen innebär inte bara att den amerikanska bilparken blir mindre till formatet, den blir även mer europeisk. Detta har blivit särskilt tydligt sedan Ford i dagarna offentliggjort att nästa generations Focus kommer att bli en global modell, och att det är den europeiska bilen som ska agera måttstock. Därmed slopas den amerikanska versionen, som av de flesta ansetts som en sämre och även fulare bil.

Slutet på eran för den amerikanska Focusen kommer att inträffa 2010, då det är dags för en ny generation Focus. I samband med generationsskiftet kommer det även att ske en klar förändring av Fords marknadsstrategi. Till skillnad från i dag, då det byggs en Focus för Europa och en för USA, ska det i fortsättningen bara finnas en enda Focus. Och den enda Focusen blir den europeiska. Under senare delen av 2010 ska produktionen av fyra- och femdörrarsversioner av nästa Focus börja byggas i USA. Därefter ska Focus se likadan ut i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Oceanien. I ett pressmeddelande understryks det noga att det är den framgångsrika Europa-versionen som ska stå som grund för nästa Focus.

Vidare tillkännager Ford att även nya Ford Fiesta ska börja säljas i USA, med början 2010. De europeiska bilarnas inträde i USA är starten på vad Ford själva kallar en period av nylanseringar som saknar motstycke i Fords historia. Men det är inte bara lanseringar av nya bilar som markerar en förändring inom Ford. Man har sedan tidigare skurit ned ordentligt på suv- och pick-up-produktionen, och Ford meddelar nu att man sänker takten i fabrikerna ytterligare.

Läs mer