Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100621-vw-phaeton-kina-usa
100621-vw-phaeton-kina-usa
100621-vw-phaeton-kina-usa
100621-vw-phaeton-kina-usa Foto: Volkswagen / Abdruck fuer Pressezwecke honora

USA och Kina i fokus för nästa Volkswagen Phaeton

Volkswagen ger upp sina försök att göra lyxlimpan Phaeton till en konkurrent till BMW 7-serie och Mercedes S-klass. En ny Phaeton ska komma, men den här gången är köpare i USA och Kina i fokus.

 Volkswagens stora flaggskeppsmodell Phaeton har alldeles nyligen fått ett ansiktslyft. Kanske kan det sätta fart på modellen som efter åtta år på marknaden ännu inte har lyft försäljningsmässigt. Phaeton har inte kommit i närheten av de försäljningssiffror Volkswagen hade hoppats på men VW tänker inte låta det stoppa dem.

Brittiska Autoar har talat med en insiderkälla som avslöjar att VW planerar att lansera en helt ny Phaeton. Den här gången ska dock hela Phaeton-projektet få en helt annan utformning. När nuvarande Phaeton lanserades 2002 presenterades den som en revolution för bilbyggandet. VW proppade in alla den senaste tekniken de hade till hands och uppförde den hyperexklusiva fabriken Die Gläserne Manufaktur där Phaeton skulle sättas ihop i en klinisk miljö med parkettgolv. När det nu börjar bli dags för en ny Phaeton verkar VW gå lite mer ödmjukt fram. Enligt Autocars källa ska nästa Phaeton utvecklas och designas helt med USA och Kina i åtanke. Källan uppger att den nya modellen kommer att bli aningen större och få ett mer uppseendeväckande utseende för att utmärka sig främst på den amerikanska marknaden. Den kommer att se mer ut som en amerikansk bil.

VW uppges överväga flera alternativ för den underliggande konstruktionen. Den mest troliga lösningen sägs vara att VW baserar nästa Phaeton på den förlängda versionen av Audi A6 som säljs i Kina men Autocars källa öppnar även för möjligheten att låna den avancerade aluminiumkonstruktionen från Audi A8. Hur som helst lär fokuseringen på andra marknader än Europa innebära att nästa Phaeton inte får några större nyheter under huven. De nuvarande V6-, V8- och W12-motorerna lär hänga med ytterligare en tid.

Läs mer