Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080821-usa-eco-driving080821-usa-eco-driving080821-usa-eco-driving
080821-usa-eco-driving

USA ska lära sig köra snålt

Nu är det dags för de amerikanska bilisterna att lära sig att köra snålt. Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenneger har dragit igång en stor kampanj för eco-driving, och han får stöd från den amerikanska bilindustrin.

I takt med att bensinpriserna stiger i USA ställs allt högre krav på biltillverkarna att utveckla bensinsnålare och miljövänligare bilar. Men nu vill biltillverkarna att även bilförarna ska dra sina strån till stacken. Genom en ny landsomfattande kampanj ska de amerikanska bilisterna få lära sig eco-driving, det vill säga att köra så bränslesnålt som möjligt. Genom ett antal TV-reklamfilmer och en hemsida ska det amerikanska folket närmast bombarderas med eco-driving-propaganda. I spetsen för kampanjen står allas vår egen Terminator, Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenneger. Och han får uppbackning av USA:s bilindustri i form av Alliance of Automobile Manufacturers, en förening som representerar tio biltillverkare, inklusive den stora Detroittrion såväl som Toyota.

I måndags lanserades kampanjens hemsida, ecodrivingusa.com. Där får besökarna lära sig olika knep för att minska bensinförbrukningen. Knepen är visserligen väldigt enkla, men lika fullt effektiva och värdefulla. Bilisterna uppmanas att serva bilen, pumpa däcken, ta bort onödig last ur bilen, inte använda luftkonditioneringen i onödan och köra i ett lugnt tempo utan kraftiga accelerationer och inbromsningar. Enligt kampanjen går det utan problem att minska bränslenotan med upp till 15 procent bara genom att följa dessa råd.

– Om alla amerikaner följde dessa råd skulle koldioxidutsläppen minska med lika mycket som utsläppen från åtta amerikanska städer av samma storlek som Los Angeles, säger Arnold Schwarzenneger i en kampanjfilm som lagts ut på hemsidan.

De amerikanska bilisterna verkar dock vara ett halvt steg före Arnold Schwarzenneger. Nya siffror visar att bilkörningen i USA minskar stadigt, liksom antalet trafikolyckor. Det var länge sedan trafikolyckorna var så få till antalet i USA och antalet trafikdödade har inte varit så få på tio år.

Att bilindustrin vill få folket att köra snålare är egentligen inget nytt. Tidigare i år vädjade Europas biltillverkare till EU:s hjälp att få europeiska bilförare att köra snålare. De europeiska tillverkarna ser det som ett måste om koldioxidutsläppen från trafiken ska kunna minska så mycket som EU vill.