080618-usa-asiatiskt Foto: Honda / Wieck / © 2005 American Honda Motor Co.,

USA väljer asiatiskt

Nu är det asiatiska bilar som gäller på den nordamerikanska marknaden. För första gången någonsin toppar en icke-amerikansk bil försäljningslistan i USA. En japansk slagskämpe lyckades i maj överträffa de amerikanska truckarna.

Den bäst säljande bilen på den nordamerikanska marknaden i maj var inte en stor pick-up från någon av de stora tillverkarna från Detroit. Inte heller var det någon suv. Det var Honda Civic. De 53 299 sålda Civic-bilarna innebär att försäljningslistan toppades av en icke-amerikan för första gången någonsin. Men Honda Civic var inte ensam asiat om att visa positiva försäljningssiffror. Honda Accord, såväl som Toyota Camry och Corolla såldes allihop i större antal än Fords F-serie, som tidigare har varit näst intill ohotad som etta på listan. Totalt stod de asiatiska märkena för 48 procent av marknaden. De amerikanska tillverkarnas andel stannade på 45 procent. Ett hårt slag mot USA:s stolta bilindustri.

Fords vice kommunikationschef Jim Farley beskriver pick-upernas fallande försäljningskurva som ett tydligt tecken på den tid vi lever i. Farleys något dystra uttalande är signifikativt för hela den amerikanska bilmarknaden. Även i USA stiger bränslepriserna i alltför rask takt och i nästan samma takt väljer bilköparna bilar som är små och bränslesnåla i förhållande till de stora suvarna och pick-uperna. I början av juni meddelade GM att fyra fabriker som sätter ihop de stora bilarna ska stängas. Det talas dessutom om att det mest amerikanska av alla bilmärken – Hummer – kan komma att avyttras från GM. GM är så illa tvungna att göra något åt finanserna, försäljningen fortsätter nedåt och i maj noterades försäljningssiffror som var 27,5 procent sämre än samma månad förra året. Chrysler och Ford hade det nästan lika kämpigt med minskningar på 25 respektive 16 procent.

Läs mer