Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080222-kuba-etanol
080222-kuba-etanol
080222-kuba-etanol
080222-kuba-etanol

Utan Fidel kan Kuba bli en etanoljätte

Fidel Castro avskyr etanol. Nu när hans bror Raul, som uppges vara mer vänligt inställt till produktion av biobränsle, har fått makten kan Kuba bli en av världens största exportörer av etanol.

Den till synes odödlige Fidel Castro anser att etanolproduktion driver upp matpriserna och på så sätt slår mot de redan fattiga. Innan han kom till makten vid revolutionen 1959 var Kuba världens största producent av socker. Idag, efter åratal av misskötsel av fälten utvinns endast en tiondel av vad som producerades före 1959. Omedelbart efter att det blev känt att Fidel Castro lämnar över makten satte analytiker och affärsidkare igång och började räkna på vilken potential Kuba har.

Juan Tomas Sanchez som arbetar för Association for the Study of the Cuban Economy har räknat ut att Kuba skulle kunna producera cirka 13 miljarder liter etanol årligen. Andra analytiker nämner dock cirka 8 miljarder som en troligare siffra. Men även det skulle placera Kuba på en tredjeplats av världens största etanolproducenter, strax efter Brasilien och USA. Eftersom Kuba egentligen inte har någon användning för etanolen själva, skulle nästan hela årsproduktionen kunna exporteras.

Självklart skulle en omställning till etanolproduktion kräva en hel del utländskt kapital. För att pengar från utlandet ska få komma in krävs det att Kubas portar öppnas, och det känns ännu inte så troligt. Visserligen ses Raul Castro som en ledare som är mer intresserad av att skapa välstånd i landet än att krampaktigt hålla kvar vid kommunismen, men det lär ändå dröja innan några större förändringar sker.