Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lars Lindström/Vägverket

Utländska trafiksyndare går fria i Sverige

Kör du för fort ute i Europa riskerar du att få böter hemskickade. Detsamma gäller dock inte tvärt om, för utländska fartsyndare i Sverige. ”Vi mäktar inte med att lagföra utomnordiska förare”, säger polisen.

Sedan fyra år tillbaka har det varit möjligt att utbyta information om fartsyndare och andra trafikbrottslingar sinsemellan för polismyndigheter inom EU. För svenska semestertrafikanters del innebär detta att en fortkörning registrerad på en fartkamera i ett annat EU-land kan lagföras och ge böter.

För utländska bilister i Sverige är det dock fortfarande ingen risk att drabbas av bötesbelopp vid fortkörning förbi en fartkamera, rapporterar Dagens Nyheter. Med de regler som finns i Sverige, där bilens förare – snarare än dess ägare – är ansvarig för hur fordonet framförs, blir dock informationsutbytet komplicerat.

– För att lagföra en person måste vi kunna fastställa förarens identitet. Och i dag finns inga möjligheter att få den typen av information om utomnordiska förare, säger Anders Drugge, sektionschef hos polisen i ett uttalande till DN.

Det är bara mellan de nordiska länderna, som alla har samma lagstiftning som Sverige, och som därtill har ett närmare samarbete, som det fungerar att begära att hemlandet ska utreda förarens identitet.

Enligt Dagens Nyheter handlar det om drygt 10 000 utomnordiska förare per år som inte kan identifieras – vilket med ett snitt på fortkörningsböter om 1 500 kronor blir åtminstone 15 miljoner kronor årligen i icke indrivna böter.

Det är dock inte helt riskfritt för en utländsk förare i Sverige. Böter som utfärdas av en lokal trafikpolis, och inte fartkameror, ger fortfarande möjlighet att lagföra utländska förare.