Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Scania CV AB Scania CV AB

Utländska yrkeschaufförer kan köra rattfulla utan att straffas

Åker en utländsk yrkeschaufför fast för rattfylla kan denna lämna Sverige utan att straffas. Detta eftersom man inte kan begära föraren häktad.

En litauisk yrkeschaufför åkte fast för grov rattfylla i Småland för en dryg månad sedan. Det visade sig att han hade 1,78 promille alkohol i blodet, en halt som kan leda till fängelse i högst två år och återkallat körkort, även det under två år.
Åklagaren valde att begära den litauiske chauffören häktad så att han inte skulle kunna lämna Sverige och därmed fly från eventuella straff. Men tingsrätten motsatte sig häktningen. De menar att chauffören inte kan häktas eftersom svenska chaufförer i motsvarande situation normalt inte begärs häktade.
Nu är risken stor att chauffören, och andra chaufförer i liknande fall, lämnar Sverige för hemlandet för att göra sig otillgängliga och därmed inte återkomma för åtal och rättegång.

– Det här är oerhört allvarligt. Därför aktualiserar vi nu vårt gamla krav på jourdomstolar angående de utländska chaufförerna, säger Göran Sydhage, vd för Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF), till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det finns överenskommelser mellan europeiska länder att vi ska utlämna folk för rättegång, men då ska straffskalan vara minst ett års fängelse. Och det är det sällan fråga om i de här fallen, vilket är ett problem.